Категорія
Новини
Дата

Антимонопольний орган Китаю оштрафує сервіс доставки їжі Meituan на $1 млрд. Влада продовжує наступ на техкомпанії

1 хв читання

Державна адміністрація Китаю з регулювання ринку (SAMR) планує оштрафувати сервіс доставки їжі Meituan на близько $1 млрд. Причина – зловживання домінуючим становищем на ринку, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Штраф може бути оголошено найближчими тижнями, і Meituan доведеться переглянути правила роботи.
  • Невдоволення антимонопольного регулятора викликала практика «ер сюань йі» – «вибирай одне з двох». Meituan змушує підприємства, підключені до її сервісу доставки, відмовлятися від співпраці з аналогічними платформами конкурентів.
  • Розслідування щодо Meituan почалося в квітні, тоді компанія заявила, що готова співпрацювати з владою, і взяла на себе зобовʼязання дотримуватися антимонопольного законодавства Китаю.

Контекст

Раніше за зловживання домінуючим становищем на ринку рекордний штраф у $2,8 млрд отримала Alibaba. Гігант електронної комерції карав продавців, які реалізовували товари одночасно на Alibaba і конкуруючих торгових майданчиках. Сума штрафу дорівнювала 4% річних продажів компанії на внутрішньому ринку. За законодавством Китаю, антимонопольні штрафи можуть становити не більше 10% від річного обсягу продажів.

Дохід Meituan в 2020 році склав $17,8 млрд. Компанія є найбільшим постачальником послуг з доставки їжі і супутніх послуг у Китаї. Також Meituan пропонує бронювання готелів і продає продукти в інтернеті. З капіталізацією в майже $170 млрд це третя за розміром публічна компанія Китаю після Tencent Holdings і Alibaba Group. Наприкінці липня капіталізація Meituan знизилася на $65 млрд за три дні – з $212 млрд до $146,9 млрд, пише Bloomberg. Це сталося після того, як регулятор звинуватив ринок доставки їжі в поганому ставленні до курʼєрів і підрядників. Влада зажадала зробити зарплату працівників не нижче мінімальної в регіоні. В середині червня мільярдера й засновника Meituan Ван Сіна було викликано на зустріч до уряду Китаю, його попросили «залягти на дно». Причиною став опублікований Сіном вірш тисячолітньої давності, який багато хто вважає прихованою критикою влади.

Також SAMR може накласти штраф у $1,5 млрд на ще одного техгіганта – Tencent. Причина – неналежне повідомлення про минулі придбання та інвестиції, а також антиконкурентна практика в деяких напрямках діяльності, зокрема потоковій передачі музики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні