Категорія
Новини
Дата

Влада Китаю наказала засновнику сервісу доставки Meituan «залягти на дно». Причина – вірш тисячолітньої давності

Мільярдера й засновника одного з найбільших у Китаї сервісів Meituan Ван Сіна влада Китаю викликала на зустріч. Його попросили «залягти на дно», пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого місяця засновник Meituan опублікував вірш тисячолітньої давності, який багато хто вважає прихованою критикою уряду.
  • Вірш династії Тан описує спалення книг при першому імператорі Китаю. Він викликав жваве обговорення в соціальних мережах.
  • Публікація спровокувала продаж акцій Meituan на $26 млрд за два дні.
  • Пізніше Сін пояснив, що його пост був націлений на недалекоглядність у галузі доставки. Однак деякі інвестори провели паралелі з критикою, висловленою засновником Alibaba Group Holding Джеком Ма на адресу регулюючих органів торік.
  • Китайська влада застерегла Сіна від зайвої публічності та попросила утриматися від публічних висловлювань принаймні тимчасово.
  • За словами джерел Bloomberg, влада Китаю вирішила обмежитися розмовою з мільярдером і запевнила його, що він може не побоюватися подальших покарань.
  • Ван Сін після зустрічі в уряді дійсно обмежив свою публічність. Він припинив публікувати повідомлення в своїй соцмережі Fanfou. До скандалу він оновлював свій акаунт не рідше декількох разів на тиждень.

Довідка

Meituan – є однією з найбільших у Китаї платформ доставки їжі та послуг. Компанію Meituan заснував Ван Сін у 2010 році в Пекіні. Оцінка компанії становить близько $220 млрд, пише BBC. У квітні Meituan залучила $10 млрд для фінансування інвестиційних планів щодо запуску доставки з використанням безпілотників та самохідних транспортних засобів.

Контекст

Нині китайська влада зосереджує свої зусилля на більш широкому розслідуванні щодо можливого порушення Meituan антимонопольного законодавства. Керівництво компанії заявило минулого місяця, що створено спеціальну команду для роботи з органами, що проводить розслідування, і пообіцяло суворо дотримуватися нових правил.

Нині невідомо, чи може Ван повторити долю засновника Alibaba Джека Ма, чия бізнес-імперія зазнала удару з боку регулюючих органів. Дочірня компанія Alibaba фінтехгігант Ant Group був змушений відмовитися від рекордного IPO. Згодом Alibaba було оштрафовано на $2,8 млрд за порушення антимонопольного законодавства, що стало найбільшим подібним штрафом за всю історію Китаю. Ма також хочуть змусити продати деякі зі своїх медіахолдингів

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні