Категорія
Новини
Дата

Apple офіційно відмовилася від вольфраму, танталу та золота з РФ, Samsung ще не визначилася

Apple офіційно відмовилася від російських вольфраму, танталу та золота. Водночас південнокорейська Samsung продовжує використовувати російські метали, попри відмову постачати до країни-агресора електроніку. Про це пише «Коммерсантъ» з посиланням на звіти за 2022 рік про використання цінних металів двома найбільшими виробниками смартфонів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Звітність американської компанії свідчить, що Apple відмовилася від використання вольфраму, танталу і золота від російських підприємств «на вимогу уряду США». Проте в документі вказано, що компанія досі отримує вольфрам із заводу у Московській області, зазначає видання.
  • Інший великий виробник електроніки – компанія Samsung – не відмовляється від російських металів. За даними звітності, Samsung використовує тантал, вольфрам і золото від десятка компаній з РФ.
  • Джерело видання, близьке до одного із заводів, уточнює, що безпосередньо метали виробникам Apple і Samsung не постачаються. За його словами, головним офіційним напрямком експорту став Казахстан. Реекспорт йде також через Індію та Китай. 
  • Apple не має власного виробництва пристроїв, найбільший контрактний партнер компанії – Foxconn, далі йдуть Quanta, Compal, Flextronics і Inventec, пояснює виконавчий директор Консорціуму російських розробників систем зберігання даних Олег Ізумрудов. За його словами, основними покупцями російських металів зараз є китайські компанії, які пізніше перепродують сировину на різні фабрики.

Контекст

Після початку вторгнення РФ в Україну багато іноземних компаній обмежили постачання продукції до РФ, зокрема Apple і Samsung. Минулого року закупівлі російської сировини іноземними технологічними компаніями впали більш ніж на 70%, писав «Ъ». В основному йдеться про метали, які використовуються для виробництва напівпровідників і мікросхем.

Постачання вольфрамового концентрату в США з Росії в 2021 році становили в грошовому вираженні близько $3 млн і займали майже 3,5% ринку цього металу. Російські підприємства постачали до США близько 200 т вольфраму і близько 10 т золота на рік, тепер ці обсяги можуть бути компенсовані китайськими та індійськими виробниками, вважає директор рейтингової служби НРА Сергій Гришунін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні