Хто стоїть за витоком розвідданих про війну? /Shutterstock
Категорія
Світ
Дата

Харизматичний расист і любитель зброї, який працює на військовій базі. Хто стоїть за витоком розвідданих про війну? Розслідування The Washington Post

Хто стоїть за витоком розвідданих про війну? Фото Shutterstock

Видання The Washington Post знайшло двох учасників Discord-групи, які особисто знають відповідального за витік даних розвідки США, його мету та мотивацію, і взяло у них інтервʼю на умовах анонімності. Forbes обрав ключові факти з матеріалу

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У 2020-му в розпал карантину зо два десятки молодих чоловіків і підлітків, які захоплювалися зброєю, військовим спорядженням і релігією, створили на платформі Discord групу, в яку можна було потрапити лише за запрошенням.

Підліток, із яким поговорило WP, розповів, що за рік після створення групи чоловік, якого називали OG, почав викладати повідомлення, в яких було повно дивних акронімів і незрозумілого жаргону.

Другий, повнолітній член групи, це підтвердив і додав, що мало хто звертав увагу на ці дивні повідомлення, але було кілька тих (включно із ним і згаданим вище підлітком), хто із благоговінням ставився до старшого лідера, який стверджував, що знає секрети, які уряд приховує від пересічних громадян.

За оцінкою хлопців, OG від 20 до 25 років, а судячи із низки відео, які він викладав і які побачило WP, він добре володіє зброєю і не цурається расистських і антисемітських жартів.

Хлопці розказали, що повідомлення із акронімами і жаргоном від OG місяцями зʼявлялися регулярно. Вони були схожі на дослівний переказ засекречених розвідувальних документів, які, як їм пояснив OG, він приносив додому зі своєї роботи на «військовій базі».

Хлопці відмовилися назвати базу, але розповіли, що це режимний обʼєкт, на якому заборонені телефони та інші пристрої, на яких можна було б зберегти таємні дані.

За словами хлопців, спершу OG анотував зміст документів і розʼяснював учасникам незрозумілі терміни. Дані стосувалися настільки чутливих тем, що доступ до них могли отримати лише ті, хто пройшов не один місяць глибокої перевірки спецслужбами.

Він писав друзям у групу про місце перебування і рух політичних лідерів, тактичні дані військових сил, геополітичні аналізи, дані про спроби іноземних урядів втрутитися у вибори, пригадав старший із двох опитаних учасників групи.

Далі OG, схоже, втомився писати анотації до сотень документів, тому він почав їх фотографувати. З кінця минулого року він викладав у групу кілька фото документів на тиждень. Видання переглянуло 300 викладених у групу фото документів, більшість із яких не була поширена на загал, і асортимент військових і розвідувальних звітів вражає.

Засекречені американські звіти про те, наскільки глибоко американська розвідка проникла у російську армію, про плани Єгипту поставити Росії десятки тисяч ракет і про спроби російських найманців купити зброю в Туреччини для війни в Україні.

«Захистити онлайн-родину»

Хлопці кажуть, що OG не був вороже налаштований проти американського уряду, і він їм сказав, що не діє в інтересах якоїсь іншої країни і не обирав сторону у російській війні в Україні. «Він не російський оперативник і не український», – сказав один зі співрозмовників.

Але погляди на американський уряд у OG були темними. Підліток пригадує, що той вважав правоохоронні органи і розвідувальні служби зловісною силою, яка хоче пригнічувати громадян і тримати їх у невідомості. Він же хотів дати усю ці інформацію своїй «інтернет-родині», щоб захистити її.

За словами обох учасників групи, до їхнього клубу входили іноземні громадяни, серед яких люди з України, Росії, країн Європи, Азії та Південної Америки. За оцінкою повнолітнього учасника, з близько 25 активних членів групи десь половина була за межами США. Найбільше зацікавлення у документах виявляли люди зі «Східного блоку і пострадянських країн, зокрема українці», пригадав він.

Хлопці зазначають, що прямо OG не казав, що про ці документи нікому не можна розповідати – всі і так це розуміли. До 28 грудня, коли інший підліток групи непомітно почав постити кілька фотографій документів в іншій групі Discord, в яких йшлося про обороноздатність України і проникнення американців у старше командування російської армії.

4 березня 10 документів із другої групи перекочували у ще одну групу, але зі значно більшою аудиторією.

Секретні і надсекретні документи були доступні тисячам користувачів Discord, але про витік американська влада не знатиме ще місяць. А OG тим часом припинив постити фото документів у середині березня.

Старший хлопець каже, що у всіх цих діях OG не було ознак спроб інформувати громадськість про таємниці, які від неї приховують. Інформація призначалася лише невеликій групі людей, яку OG називав «онлайн-родиною».

«Я б аж ніяк не назвав його інформатором», – каже хлопець.         

Жоден із хлопців не збирається розкривати особу OG, штат, у якому він проживає, та місце його роботи, хоча знають цю інформацію. WP відомо, що до неповнолітнього прихильника OG федеральні слідчі ще не приходили. 

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні