Категорія
Новини
Дата

Арахамія прокоментував можливі кадрові зміни в Міноборони

Наразі питання про кадрові зміни в секторі оборони не стоїть. Про це в інтервʼю Forbes сказав голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Напередодні він анонсував призначення на пост міністра оборони Кирила Буданова.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Коментуючи свій анонс щодо звільнення міністра Олексія Резнікова, Арахамія заявив, що питання кадрових змін у секторі оборони наразі не стоїть. «Якщо воно виникне, будемо про це говорити предметно, а не гіпотетично», – зазначив він.
  • Арахамія також заявив, що в нього немає підстав думати, що Резніков якимось чином брав участь у можливих схемах. 
  • «Він дуже ліберальний керівник та делегує майже всі процеси. До того ж сам він дуже зайнятий у міжнародних питаннях. Тому не виключено, що поки він займається іншою аджендою, в міністерстві відбувалося те, що зрештою вийшло назовні», – пояснив нардеп.
  • Щодо масштабів зловживань у Міноборони Арахамія зазначив, що це навіть не про завищення цін, а про маніпуляції всередині системи Міноборони
  • «Наприклад, якщо ви годуєте 10 000 людей, 30% можуть чи не прийти, чи їсти деінде тощо. Це десятки мільйонів гривень. На позиціях, що в частинах відповідають за постачання, можуть знаходитися мобілізовані. Уявіть, якщо комусь із них запропонують, умовно, 20 млн грн. Вірогідність, що він чи вона їх візьме, дуже висока. Я думаю, могла бути й корупція в закупівлях форми, особливо за кордоном», – наголосив депутат.
  • Він також зазначив, що в міжнародних партнерів поки що не виникає питань щодо можливої корупції. «Але це не означає, що їх не буде в майбутньому. Тому добре, що зараз у нас з’явився Офіс з аудиту від партнерів із США. На мій погляд, аналогічну історію треба робити і для проєктів із відновлення», – зазначив Арахамія.

Контекст

Напередодні Арахамія заявив, що генерал-майор, очільник ГУР Кирило Буданов очолить Міноборони замість Олексія Резнікова, якого переведуть на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Пізніше він уточнив, що наразі про кадрові зміни в Міноборони не йдеться. 

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». На тлі скандалу Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, написав заяву про звільнення.

Працівники ДБР за погодженням Офісу генпрокурора повідомили йому про підозру. За даними слідства, Шаповалов лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних сил України низької якості на загальну суму понад 1 млрд грн.

2 лютого стало відомо, що правоохоронці затримали злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців ЗСУ. Сума збитків оцінюється правоохоронцями у понад 4,6 млн грн

Також суд заарештував на два місяці колишнього заступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова і визначив заставу в понад 400 млн грн. 

Минулого тижня СБУ заявила, що ліквідувала схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, становить 119,5 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні