Категорія
Новини
Дата

Клименко очолить МВС, Малюк – СБУ. Арахамія анонсував кадрові перестановки (оновлено)

Генерал-майор, очільник ГУР Кирило Буданов очолить Міністерство оборони замість Олексія Резнікова, якого переведуть на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Про це повідомив у телеграмі голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Сам Резніков заявив, що відмовився б від цієї пропозиції, якби вона була. Пізніше Арахамія уточнив, що кадрові зміни в сфері оборони протягом цього тижня не відбудуться.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Переведення Резнікова в Мінстратегпром Арахамія назвав «абсолютно логічним», враховуючи його експертизу по «Рамштайну». За його словами, необхідно «підняти» міністерство, «яке повинно робити більше», – зазначив голова фракції «Слуга народу».
  • Також, за даними Арахамії, МВС очолить Ігор Клименко, а головою СБУ стане Василь Малюк.
  • «Логіка та сама. Силові відомства на цьому етапі мають очолити не політики, а кадрові силовики. Ворог готується наступати. Ми готуємося захищатися й повертати своє», – зазначив Давид Арахамія.
  • Сам Резніков у коментарі «Фактам ICTV» заявив, що вперше чує про те, що може очолити Мінстратегпром і відмовився б від такої пропозиції, якби вона була.
  • «Я можу прокоментувати, що це для мене є новиною. Зі мною жодної розмови про Міністерство з питань стратегічної промисловості не відбувалося з президентом України».
  • Оновлено о 10:45. «Очікуємо призначення очільників МВС і СБУ. Кадрові зміни в сфері оборони протягом цього тижня не відбудуться», – повідомив Арахамія.

Контекст

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». На тлі скандалу Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, написав заяву про звільнення.

Працівники ДБР за погодженням Офісу генпрокурора повідомили йому про підозру. За даними слідства, Шаповалов лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних сил України низької якості на загальну суму понад 1 млрд грн.

2 лютого стало відомо, що правоохоронці затримали злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців ЗСУ. Сума збитків оцінюється правоохоронцями у понад 4,6 млн грн

Також суд заарештував на два місяці колишнього заступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова і визначив заставу в понад 400 млн грн. 

Минулого тижня СБУ заявила, що ліквідувала схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, становить 119,5 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні