Олег Дерипаска /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Арешт активів Дерипаски в Росії на $1 млрд повʼязаний із його висловлюваннями проти війни в Україні – FT

Активи російського мільярдера Олега Дерипаски, зокрема готельний комплекс «Імеретинський» в Сочі, були арештовані російським судом після того, як у Кремлі попросили бізнесмена припинити критику війни в Україні. Фото Getty Images

Активи російського мільярдера Олега Дерипаски, зокрема готельний комплекс «Імеретинський» в Сочі, були арештовані російським судом після того, як у Кремлі попросили бізнесмена припинити критику війни в Україні. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела. Видання оцінило загальну суму заарештованих активів в $1 млрд.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У вересні Арбітражний суд Краснодарського краю припинив оренду компанією Дерипаски «РогСибАл» земельних ділянок в адміністрації федеральної території «Сіріус», назвавши підставою для розірвання договорів нецільове використання ділянок.
  • Суперечка виникла ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Проте джерела FT стверджують, що рішення про припинення договорів та арешт активів «РогСибАл» у Сочі, зокрема готельного комплексу «Імеретинський», було ухвалено після того, як Кремль попросив Дерипаску припинити критикувати війну. 
  • За словами джерела, близького до Дерипаски, того ж місяця у Кремлі попросили бізнесмена «помʼякшити критику» й надалі повторили це прохання щонайменше ще один раз. «Кремль попросив його заспокоїтися», – повідомив один зі співрозмовників FT.
  • У Кремлі підтвердили, що «Сіріус» – «дітище Путіна». Проте, за словами прессекретаря російського диктатора, «це не має жодного відношення до судових справ». Пєсков заявив, що Дерипаска ніколи не висловлювався проти «спецоперації в Україні».

Контекст

Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями Заходу й України, один із кількох російських мільярдерів, які закликали російську владу зупинити війну в Україні.

У березні Дерипаска заявляв, що економічні наслідки санкцій для РФ будуть непорівнянні з наслідками дефолту в 1998 році. А у квітні – що на побудову успішної економіки в Росії може піти 10 років.

У червні Дерипаска заявив, що «знищити Україну» було б «колосальною помилкою», а передумов зміни режиму в Росії, за його словами, немає.

Михайло Фрідман, Петро Авен, Олег Тіньков та Олексій Мордашов – мільярдери, які потрапили під західні санкції, – також публічно закликали до припинення бойових дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні