Олег Дерипаска /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Арешт активів Дерипаски в Росії на $1 млрд повʼязаний із його висловлюваннями проти війни в Україні – FT

1 хв читання

Активи російського мільярдера Олега Дерипаски, зокрема готельний комплекс «Імеретинський» в Сочі, були арештовані російським судом після того, як у Кремлі попросили бізнесмена припинити критику війни в Україні. Фото Getty Images

Активи російського мільярдера Олега Дерипаски, зокрема готельний комплекс «Імеретинський» в Сочі, були арештовані російським судом після того, як у Кремлі попросили бізнесмена припинити критику війни в Україні. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела. Видання оцінило загальну суму заарештованих активів в $1 млрд.

Ключові факти

  • У вересні Арбітражний суд Краснодарського краю припинив оренду компанією Дерипаски «РогСибАл» земельних ділянок в адміністрації федеральної території «Сіріус», назвавши підставою для розірвання договорів нецільове використання ділянок.
  • Суперечка виникла ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Проте джерела FT стверджують, що рішення про припинення договорів та арешт активів «РогСибАл» у Сочі, зокрема готельного комплексу «Імеретинський», було ухвалено після того, як Кремль попросив Дерипаску припинити критикувати війну. 
  • За словами джерела, близького до Дерипаски, того ж місяця у Кремлі попросили бізнесмена «помʼякшити критику» й надалі повторили це прохання щонайменше ще один раз. «Кремль попросив його заспокоїтися», – повідомив один зі співрозмовників FT.
  • У Кремлі підтвердили, що «Сіріус» – «дітище Путіна». Проте, за словами прессекретаря російського диктатора, «це не має жодного відношення до судових справ». Пєсков заявив, що Дерипаска ніколи не висловлювався проти «спецоперації в Україні».

Контекст

Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями Заходу й України, один із кількох російських мільярдерів, які закликали російську владу зупинити війну в Україні.

У березні Дерипаска заявляв, що економічні наслідки санкцій для РФ будуть непорівнянні з наслідками дефолту в 1998 році. А у квітні – що на побудову успішної економіки в Росії може піти 10 років.

У червні Дерипаска заявив, що «знищити Україну» було б «колосальною помилкою», а передумов зміни режиму в Росії, за його словами, немає.

Михайло Фрідман, Петро Авен, Олег Тіньков та Олексій Мордашов – мільярдери, які потрапили під західні санкції, – також публічно закликали до припинення бойових дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні