Категорія
Новини
Дата

Банки отримали майже 80 млрд грн чистого прибутку за півроку, рентабельність капіталу знизилась до 48,4%

1 хв читання

У першому півріччі платоспроможні банки отримали 79 млрд грн чистого прибутку, повідомила пресслужба НБУ. За весь минулий рік банки отримали 82,8 млрд грн чистого прибутку після нарахування 76,2 млрд грн податку на прибуток.

Торік для банківської галузі було запроваджено податок на надприбутки – 50% у 2023-му та 25% у наступних роках замість стандартних 18%. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Серед головних чинників прибутковості – збереження високої чистої процентної маржі та майже нульові відрахування в резерви під збитки від активних операцій. 
  • Упродовж другого кварталу дохідність основних видів активів банків надалі знижувалася. Найшвидше спадала дохідність депозитних сертифікатів НБУ, водночас банки зменшували обсяги цих вкладень. Ринкові ставки за ОВДП та кредитами також знизилися, водночас їхні обсяги зростали. Саме за рахунок нарощення активів банки зберегли достатньо високу чисту процентну маржу та наростили доходи
  • Рентабельність капіталу банків за перше півріччя року становила 48,4%, що нижче аналогічного показника першої половини 2023 року на рівні 56%. 
  • Натомість зростають обсяги нарахованих банками податків на прибуток, за перше півріччя вони становили 22 млрд грн. За перше півріччя лише сім малих банків із 62 платоспроможних були збитковими із сукупним збитком 171 млн грн. 

Контекст

Загальний прибуток банків в 2022 році складав 24,7 млрд грн, що у понад три рази менше порівняно з 2021 роком – тоді банки в Україні заробили 77,5 млрд грн. 

За 2023 рік українські банки отримали майже 160 млрд грн прибутку до оподаткування. Це майже вдвічі більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення.

У першому кварталі 2024 року українські банки заробили 40,5 млрд грн. Це на 19% більше, ніж за аналогічний період минулоріч. 

За пʼять місяців 2024 року банківська галузь заробила 68 млрд грн, що на 27% більше, ніж минулоріч. На чому заробляють українські банки та чи варто їм чекати нового підвищення податків – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд