Категорія
Новини
Дата

В Україні 95% прибутку банківської системи заробили 10 банків. Загальний прибуток торік зменшився втричі – Опендатабот

Загальний прибуток банків в минулому році складав 24,7 млрд грн, що у понад три рази менше порівняно з попереднім роком, коли банки заробили 77,5 млрд грн, йдеться у дослідженні Опендатабот. Зазначається, що топ-10 банків заробили 95% від усього прибутку. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними Опендатабот, приблизно дві третини банків (46 з 67) завершили рік з позитивним балансом. Більш ніж половину від прибутку усіх українських банків припадає на державний «Приват» – 66%, або 30,2 млрд грн. Проте порівняно з 2021-м його прибуток зменшився на 14%.
  • Топ-10 банків заробили 95% від усього прибутку банків з позитивним балансом. Приватбанк – як і раніше, займає перше місце.
В Україні 95% прибутку банківської системи заробили 10 банків. Загальний прибуток торік зменшився втричі – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

В Україні 95% прибутку банківської системи заробили 10 банків. Загальний прибуток торік зменшився втричі – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

В Україні 95% прибутку банківської системи заробили 10 банків. Загальний прибуток торік зменшився втричі – Опендатабот /Фото 3

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Зазначається, що у рік війни українці стали більше довіряти державним банкам, їх частка у загальному прибутку збільшилася з 55% до 68% за рік.
  • Майже третина або 21 банк отримали збитки у розмірі 20,8 млрд грн.
  • Водночас у банків з іноземним капіталом найгірші результати – збитки у 51 млн грн. Лідером серед банків з іноземним капіталом з прибутком 3,5 млрд грн став Укрсиббанк, який торік покращив свої результати більш ніж удвічі. 
  • Відповідно до дослідження, 74% банків з приватним капіталом закінчили рік з прибутком в 5,2 млрд грн. Решта отримали 1,73 млрд грн збиткiв. Найбільше за рік заробив Універсал банк – 2,4 млрд грн. 

Контекст

Нещодавно Україна ввела санкції проти усіх російських фінансових установ терміном на 50 років. Вони не вплинуть на українських «дочок» міжнародних банків, що досі не вийшли з ринку РФ. Але Україна розраховує, що це рішення стимулюватиме ЄС, США та Велику Британію розширити свої санкційні списки на усі російські фінансові установи.

На українському ринку працює низка банків, які мають спільні материнські структури з установами, що досі не вийшли з РФ. Це Сенс Банк (колишній Альфа-Банк Україна), австрійський Райффайзен Банк, угорський ОТП, американський «Сіті», Укрсиббанк («дочка» французської BNP Paribas), Правекс Банк («дочка» італійської Intesa Sanpaolo) та ін. Однак обмеження не стосуються українських «дочок» російських чи іноземних банків, що мають філії в РФ, зазначив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Спільна позиція НБУ та Кабміну – повне блокування має стосуватися усіх банків і ключових інститутів ринку РФ, написав у Facebook голова Нацбанку Андрій Пишний. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні