Категорія
Новини
Дата

Президент США Байден відвідав Київ. Головне

Президент США Джо Байден 20 лютого приїхав із офіційним візитом до Києва. Підчас візиту Байден анонсував черговий пакет військової допомоги Україні та нові санкції проти РФ. За словами президента Володимира Зеленського, результати зустрічі матимуть відображення на полі бою.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців», – йдеться у повідомленні Зеленського в Telegram.
  • Раніше Байдена помітили біля Михайлівського собору. Під звуки повітряної тривоги президент США вшанував памʼять загиблих захисників України. Відео опублікував журналіст The Economist Олівер Керрол.
  • Також фото Байдена та Зеленського опублікував український журналіст Андрій Цаплієнко.
  • Пізніше Байден також офіційно повідомив, що перебуває в Києві, щоб «підтвердити непохитну відданість США демократії, суверенітету та територіальній цілісності України».
  • У Білого дому заявили, що під час візиту до Києва президент США оголосить про чергове постачання Україні критично важливого обладнання, у тому числі артилерійських боєприпасів, протитанкових систем і радарів. 
  • Під час зустрічі президент України зазначив, що говоритиме з президентом США про ситуацію на фронті, а також про український народ, який переживає сьогодні надзвичайно важкі часи. «Що ми маємо зробити, щоб зупинити війну, щоб мати успіх у цій війні, зробити Україну ще сильнішою, та як перемогти цього року», – розповів Зеленський.
Офіс Президента України

Джо Байден і Володимир Зеленський. Фото: пресслужба Офісу президента України Фото Офіс Президента України

  • Зі свого боку Байден відзначив важливість своєї присутності сьогодні в Україні, яка демонструє підтримку з боку США незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Української держави. «Я думаю, що було б критично важливим не залишити жодного сумніву в тому, що США підтримують Україну в її війні проти жорстокої агресії», – зазначив Байден.
  • Президент США також наголосив, що попереду «важкі дні, тижні та роки». «Мета путіна – стерти Україну з карти. Але він уже зазнає поразки, а Захід підтримуватиме Україну, скільки буде потрібно» – сказав Байден.
Офіс Президента України

Олена Зеленська, Джо Байден і Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України Фото Офіс Президента України

  • Зеленський заявив, що результати сьогоднішньої зустрічі з Байденом матимуть відображення на полі бою. «Сьогоднішні переговори були дуже плідними, дуже важливими і дуже вирішальними», – сказав він. За словами президента, під час зустрічі «проговорили питання далекобійної зброї та зброї, яка може постачатися в Україну». «Очікується потужний пакет оборонної підтримки України. Саме зараз цей пакет є сигналом, що російські спроби реваншу не мають шансів», – сказав Зеленський.
  • За словами президента, відновлення та встановлення правосуддя також є важливим. «Агресор має взяти на себе відповідальність за агресію та відшкодувати збитки», – сказав Зеленський.
Офіс президента України

Фото: пресслужба Офісу президента України Фото Офіс президента України

  • За словами очільника українського МЗС Дмитра Кулеби, «цей візит є перемогою українського народу і президента Зеленського». «Він здійснений всупереч всьому заради перемоги України і всього вільного світу. Чіткий сигнал на болота – вас ніхто не боїться!», – зазначив він.
  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль написав, що під час розширеної зустрічі Байдена з Зеленським було порушено питання санкцій проти атомної галузі РФ і представників «Росатома». 
  • Байден після візиту до Києва написав: «Путін вважав Україну слабкою, а Захід – розділеним. Путін вважав Україну слабкою, а Захід розділеним. Він думав, що зможе пережити нас. Він був просто не правий. Рік по тому ми тут разом – об’єднані з народом України».

Реакція міжнародних медіа на візит Байдена до Києва

  • Guardian пише, що Джим ла Порта із журналу Rolling Stone заздалегідь знав про візит Байдена в Україну і він розповів, що була «низка планів» візиту в Україну. Як стверджує журналіст, президенту США пропонували зустрітися із Зеленським на польсько-українському кордоні або у Львові, але Байден наполіг на візиті в Київ, адже саме столиця символом опору перших тижнів повномасштабного вторгнення.
  • AP із посиланням на Білий дім повідомляє, що незадовго до візиту Байдена «відбулася мінімальна комунікація із росіянами», щоб забезпечити уникнення будь-яких прорахунків, які б призвели до прямого конфлікту між двома ядерними державами. А поки Байден був в Україні американські літаки повітряного спостереження, серед яких повітряний радар E-3 Sentry і розвідувальний літак RC-135W, слідкували за Києвом із польського повітряного простору.

Контекст

Візит президента США до Києва – перша поїздка в Україну з початку повномасштабного російського вторгнення. Представники влади у цілях безпеки приїзд Байдена не анонсували.

Раніше повідомлялося, що під час візиту до Польщі 20 лютого Байден планує зустрітися з польським президентом Анджеєм Дудою та лідерами НАТО, а також наголосить на необхідності продовження підтримки Києва. Польські ЗМІ не виключали зустріч Байдена з Зеленським.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні