Категорія
Новини
Дата

Без міжнародної допомоги дефіцит бюджету може сягнути 25% ВВП – голова НБУ

Якщо прибрати з доходів держбюджету міжнародну допомогу, дефіцит на кінець року може сягнути 25% ВВП, сказав в інтервʼю Forbes голова НБУ Кирило Шевченко. Найпростіше покладатися на емісію, але це найзагрозливіше для країни, вважає він.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шевченка, обсяги міжнародної допомоги наразі досягли $13,8 млрд, й до кінця року Україна розраховує на ще близько $14 млрд. «Але цього недостатньо. Тож ми маємо чотири шляхи покриття цього розриву», – заявляє голова НБУ.
  • Перший – за рахунок раніше накопичених резервів, які не є безмежними. Другий – залучати гроші на внутрішньому ринку. «Але для повноцінної реалізації його потенціалу Мінфіну потрібно підвищувати ставки за ОВДП до ринкового рівня, до чого ми неодноразово вже закликали», – зазначив Шевченко. 
  • Третій шлях, за словами голови НБУ, – скорочення дефіциту бюджету шляхом оптимізації видатків та пошуку джерел доходів. «Тут, зокрема, йдеться про наповнення бюджету за рахунок податків. Це найнепопулярніший шлях, але він має значно менш негативні наслідки для економіки порівняно з емісією грошей», – наголосив він.
  • Четвертий – емісійне фінансування. «Якщо ми обмежимося обсягами у 400 млрд грн на 2022 рік, вплив на економіку буде контрольованим. Якщо ж «друкування грошей» для фінансування дефіциту бюджету зростатиме суттєвішими темпами, це посилить ризики. Значна емісія може розігнати інфляційно-девальваційну спіраль, коли виникне необхідність індексувати витрати, «друкуючи» для цього нові й нові гроші», – вважає голова НБУ. 
  • За його словами, це шлях до втрати довіри громадян, причому на тривалий час. «Звісно, що найпростіше покладатися на емісію, але це найзагрозливіше для країни. Зараз дуже важливо, щоб уряд взяв на себе політичну відповідальність і використовував усі інші неемісійні шляхи фінансування дефіциту або звузив його», – наголосив Шевченко.

Контекст

Наприкінці липня НБУ провів емісію додаткових 15 млрд грн шляхом викупу державних облігацій, таким чином із 24 лютого регулятор «надрукував» 240 млрд грн. На 27 липня портфель ОВДП Національного банку становить 543,61 млрд грн.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти у розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, є контрольованим і призведе до контрольованих наслідків, які регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

За його словами, враховуючи прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (у тому числі від МВФ та інших партнерів), необхідність в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься

У НБУ прогнозують, що емісія в 2023 році буде нижчою приблизно вдвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні