Без порту Південний. Україна та США звинуватили Росію у порушенні «зернової угоди» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Без порту Південний. Україна та США звинуватили Росію у порушенні «зернової угоди»

Getty Images

Україна звинуватила Росію в тому, що вона фактично виключила український порт Південний із «зернової угоди», а в Держдепартаменті США назвали дії Росії «явним порушенням зобовʼязань», пише Reuters. Москву закликали «припинити тримати в заручниках глобальні запаси продовольства».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Зернова угода» стосується експорту продовольства та добрив з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. У понеділок, 22 травня, ООН висловила стурбованість тим, що в рамках угоди у Південному не було жодного корабля з 2 травня.
  • Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков звинуватив Росію у грубому порушенні угоди. Васьков сказав, що російські інспектори відмовляються інспектувати судна, що прямують до Південного, з 29 квітня.
  • «Вони (Росія) тепер знайшли ефективний спосіб значно скоротити (український) експорт зерна, виключивши з ініціативи порт Південний, який приймає великотоннажні судна», – заявив Васьков.
  • Південний є найбільшим портом, включеним до угоди щодо вантажообігу. Дані міністерства свідчать, що він зберігає близько 1,5 млн т продуктів харчування для майбутнього експорту до 10 країн і за ними мають прибути 26 кораблів.
  • Представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що дії Росії є «явним порушенням її зобовʼязань» щодо зернової угоди, закликавши Москву «припинити тримати в заручниках глобальні запаси продовольства».

Контекст

17 травня угоду щодо «зернової ініціативи» було пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

Кубраков нагадав, що з середини квітня РФ почала обмежувати роботу ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який іде на завантаження до українських портів.

Тоді ж він повідомив, що майже 70 суден очікували у територіальних водах Туреччини.

Загалом у межах угоди було експортовано з України близько 30,3 млн т зерна та продуктів харчування, зокрема 625 000 т на суднах Всесвітньої продовольчої програми для операцій з надання допомоги в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.

19 травня Росія погодилася відновити вхідні інспекції лише у два порти з трьох після заяви про продовження роботи «зернової ініціативи», повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, пише «Інтерфакс-Україна». Йдеться про порти Одеса та Чорноморськ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні