Росія погодилася відновити інспекції суден в рамках «зернової угоди». Поки руху в напрямку українських портів немає /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія погодилася відновити інспекції суден в рамках «зернової угоди». Поки руху в напрямку українських портів немає

Getty Images

Росія погодилася відновити вхідні інспекції лише у два порти з трьох після заяви про продовження роботи «зернової ініціативи», повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, пише «Інтерфакс-Україна». Йдеться про порти «Одеса» та «Чорноморськ».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Станом на ранок 19 травня стало відомо, що Росія погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів «Одеса» та «Чорноморськ», але відмовилася інспектувати судна, що прямують на порт «Південний», – сказав він у бліцінтервʼю агентству.
  • Зазначається, що зупинення з 7 травня інспекцій на проходження в українські порти суден у рамках «зернової ініціативи» сталося через позицію російської делегації у Спільному координаційному центрі (СКЦ).
  • Водночас керівник проекту «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко повідомив, що станом на ранок 19 травня руху суден в напрямку портів Одеської області не спостерігається, так само як і вчора.
  • Він зазначив, що у четвер, 18 травня, три судна напрямком на порти Одеської області вийшли з Мармурового моря на стоянку перед Босфором в Чорному морі, але вночі два з них повернулися назад до Мармурового моря.

Контекст

17 травня угоду щодо «зернової ініціативи» було пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

Кубраков нагадав, що з середини квітня РФ почала обмежувати роботу ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який іде на завантаження до українських портів.

Тоді ж він повідомив, що майже 70 суден очікували у територіальних водах Туреччини.

Загалом в межах угоди було експортовано з України близько 30,3 млн т зерна та продуктів харчування, зокрема 625 000 т на суднах Всесвітньої продовольчої програми для операцій з надання допомоги в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні