Категорія
Новини
Дата

«Без цього не буде €50 млрд від ЄС». Свириденко розповіла про підготовку та умови плану Ukraine Facility

Через два тижні уряд має представити драфт плану Ukraine Facility, за яким Україна має отримувати пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд протягом 2024–2027 років. Про це в інтерв’ю Forbes повідомила віцепремʼєр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • План не є стратегією розвитку країни, це перелік умов для отримання макрофінансової допомоги, пояснила Свириденко. «Маємо ухвалити його та передати європейським партнерам для затвердження до кінця року. Без цього плану не буде пакету підтримки на €50 млрд», – уточнила вона.
  • Йдеться про пряме бюджетне фінансування в розмірі €39 млрд, €8 млрд на кредити для найбільш перспективних для економічного зростання секторів через міжнародні фінансові організації, серед яких ЄБРР та ЄІБ, та €3 млрд на проєкти технічної допомоги, зазначила міністерка.
  • Індикаторами для фінансування будуть конкретні реформи, які має провести Україна, додала вона. Базові – реформа державного управління, системи правосуддя, боротьба з корупцією та відмиванням грошей. «Модель схожа до макрофінансової допомоги від ЄС і на Recovery and Resilience Facility, яка діє в ЄС», – пояснила Свириденко.
  • Що стосується розвитку економіки, уряд визначив ключові сектори, на яких акцентуватиметься увага в плані. Це енергетика, транспорт та логістика, аграрний сектор, критичні матеріали, переробна промисловість, зелена металургія та ІТ-сектор, додала Свириденко. Головний KPI Ukraine Facility – зростання ВВП, уточнила вона.

Контекст

Влітку цього року в Брюсселі заявили, що ЄС готовий запропонувати пакет фінансової допомоги у розмірі близько €50 млрд для підтримки України. 20 червня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄК пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки. За її словами, Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. При цьому до 2027 року бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд, додала вона.

Щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС, Україна мала підготувати план відновлення до кінця жовтня, сказав у липні заступник міністра економіки Олексій Соболєв під час заходу «План ЄС на €50 млрд». 

За його словами, зміст Плану уряд мав підготувати до кінця липня, до кінця вересня – фінальний драфт, а закінчити документ – до кінця жовтня.

Перед початком роботи уряду доведеться організувати роботу, зокрема, взаємодію з бізнесом, консультації з регіонами та залучення громадського сектору.

Соболєв наголошував, що план охопить три пріоритетні напрямки: макростабільність, інвестиції в публічну інфраструктуру та приватні інвестиції.

3 жовтня Європарламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні