Європарламент схвалив створення фонду для України на €50 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європарламент схвалив створення фонду для України на €50 млрд

Getty Images

У вівторок, 3 жовтня, Європейський парламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки, повідомляє пресслужба установи. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Поправки щодо перегляду багаторічної фінансової програми на 2021–2027 роки були схвалені 393 голосами проти 136, ще 92 утримались.
  • «Ми прагнемо стабілізувати ситуацію в Україні за допомогою нового фонду вартістю €50 млрд, водночас підтримуючи економіку ЄС», – повідомив депутат Європарламенту Ян Ольбріхт.
  • Він додав, що схвалити зміни необхідно до січня 2024 року, «щоб увійти до року виборів зі збалансованим бюджетом».
  • За словами депутатки Маргаріди Маркес, сьогодні Європарламент визначив фінансові ресурси, необхідні на наступні чотири роки. 
  • «Ми закликаємо Єврораду приєднатися до нас у переговорах. До 31 грудня 2023 року ми хочемо мати адекватні кошти для підтримки України та продовжувати помʼякшувати соціальні та економічні наслідки війни, а також зростання інфляції та кризи вартості життя», – зазначила вона.
  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль привітав рішення Європарламенту підтримати ініціативу, яка передбачає створення Ukraine Facility – нового фінансового інструменту для України обсягом до €50 млрд .
  • «Розраховуємо отримати €18 млрд вже наступного року. Ці кошти допоможуть у фінансуванні бюджетного дефіциту, нарахуванні соціальних виплат, пенсій та зарплат для лікарів, учителів», – написав він. За словами Шмигаля, Україна впроваджує реформи, які відкривають доступ до програми. Зокрема, це цифровізація, інтеграція в європейські ринки, розвиток людського капіталу, енергетична незалежність.

Контекст

У червні стало відомо, що Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну та передбачувану основу. Фінансовий пакет буде повʼязаний із вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

Згодом західні ЗМІ повідомили, що ЄС готовий запропонувати пакет фінансової допомоги у розмірі близько €50 млрд для підтримки України. 20 червня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄК пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки. За її словами, Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. При цьому до 2027 року бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд, додала вона.

Щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС, Україна має підготувати план відновлення до кінця жовтня, сказав у липні заступник міністра економіки Олексій Соболєв під час заходу «План ЄС на €50 млрд. Що має зробити Україна?», повідомляє Центр економічної стратегії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні