Категорія
Новини
Дата

Україна має підготувати план відновлення до кінця жовтня, щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС

1 хв читання

План відновлення, реконструкції та модернізації України (Ukraine Plan), що відкриє фінансування на €50 млрд від Європейського союзу, мають підготувати до кінця жовтня. Про це сказав заступник міністра економіки Олексій Соболев під час заходу «План ЄС на €50 млрд. Що має зробити Україна?», повідомляє Центр економічної стратегії.

Ключові факти 

  • Зміст Плану уряд підготує до кінця липня, до кінця вересня – фінальний драфт, а закінчать документ до кінця жовтня, зазначив Соболев.
  • За його словами, перед початком роботи уряду доведеться організувати роботу, зокрема, взаємодію з бізнесом, консультації з регіонами та залучення громадського сектору.
  • Соболев наголосив, що План охопить три пріоритетні напрямки: макростабільність, інвестиції в публічну інфраструктуру та приватні інвестиції.
  • «Вписувати все поспіль не треба, оскільки План має бути реалістичним. За його виконання ми отримуватимемо кошти. Також ми розуміємо, що €50 млрд на чотири роки не вистачатиме для покриття усіх цілей. Тому маємо амбіції, що до Плану залучать кошти партнерів з G7. Однак поки це лише амбіції», – пояснив заступник міністра.

Контекст

20 червня Європейська комісія оприлюднила проєкт Регламенту про створення окремого спеціального інструменту задля підтримки фінансування потреб відбудови України з індикативним фінансуванням до €50 млрд на період 2024–2027 років – Ukrainian Facility.

Запропонована фінансова допомога передбачає як позики, так і гранти, зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами, такий резерв надасть перспективи «для наших партнерів в Україні, передбачуваність, а також простимулює інших донорів».

Чи не найбільш значущою подією з відновлення України в цьому році стала Ukraine Recovery Conference 2023 у Лондоні. За своїм розмахом та значенням вона встигла перевершити найпершу таку подію в Лугано. В України був рік, щоб зробити висновки з тогорічної конференції в Швейцарії, а партнерам визначитись, як допомогти відбудовувати країну. Що вдалося Україні та над чим ще потрібно працювати – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні