Категорія
Новини
Дата

Україна має підготувати план відновлення до кінця жовтня, щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС

План відновлення, реконструкції та модернізації України (Ukraine Plan), що відкриє фінансування на €50 млрд від Європейського союзу, мають підготувати до кінця жовтня. Про це сказав заступник міністра економіки Олексій Соболев під час заходу «План ЄС на €50 млрд. Що має зробити Україна?», повідомляє Центр економічної стратегії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Зміст Плану уряд підготує до кінця липня, до кінця вересня – фінальний драфт, а закінчать документ до кінця жовтня, зазначив Соболев.
  • За його словами, перед початком роботи уряду доведеться організувати роботу, зокрема, взаємодію з бізнесом, консультації з регіонами та залучення громадського сектору.
  • Соболев наголосив, що План охопить три пріоритетні напрямки: макростабільність, інвестиції в публічну інфраструктуру та приватні інвестиції.
  • «Вписувати все поспіль не треба, оскільки План має бути реалістичним. За його виконання ми отримуватимемо кошти. Також ми розуміємо, що €50 млрд на чотири роки не вистачатиме для покриття усіх цілей. Тому маємо амбіції, що до Плану залучать кошти партнерів з G7. Однак поки це лише амбіції», – пояснив заступник міністра.

Контекст

20 червня Європейська комісія оприлюднила проєкт Регламенту про створення окремого спеціального інструменту задля підтримки фінансування потреб відбудови України з індикативним фінансуванням до €50 млрд на період 2024–2027 років – Ukrainian Facility.

Запропонована фінансова допомога передбачає як позики, так і гранти, зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами, такий резерв надасть перспективи «для наших партнерів в Україні, передбачуваність, а також простимулює інших донорів».

Чи не найбільш значущою подією з відновлення України в цьому році стала Ukraine Recovery Conference 2023 у Лондоні. За своїм розмахом та значенням вона встигла перевершити найпершу таку подію в Лугано. В України був рік, щоб зробити висновки з тогорічної конференції в Швейцарії, а партнерам визначитись, як допомогти відбудовувати країну. Що вдалося Україні та над чим ще потрібно працювати – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні