URC 2023. ЄС покриє 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року – Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

URC 2023. ЄС покриє 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року – Урсула фон дер Ляєн

Getty Images

Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на Ukraine Recovery Conference 2023 в Лондоні. Напередодні блок анонсував пакет фінансової допомоги Україні на €50 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами очільниці Єврокомісії, до 2027 року бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд. 
  • «Це €110 млрд до 2027 року, які не покриті. Тому вчора я запропонувала країнам-членам ЄС покрити 45% цього розриву – надати €50 млрд для України. Ми працюватимемо з Україною над відповідним планом інвестицій і реформ», – сказала фон дер Ляєн.
  • Вона нагадала, що вчора, 20 червня, Єврокомісія запропонувала створити новий Фонд для України в межах бюджету Євросоюзу, який забезпечить постійну фінансову підтримку до 2027 року.
  • Фонд фінансуватиметься трьома способами: за рахунок грантів із бюджету ЄС; кредитами, залученими на ринках капіталу; і з допомогою доходів від заморожених російських активів. 

Контекст

Нещодавно стало відомо, що Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну та передбачувану основу. Як писала Financial Times, фінансовий пакет буде повʼязаний із вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

20 червня на пресконференції у Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Єврокомісія пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні