Категорія
Новини
Дата

Білорусь вводить ліцензування імпорту з України. Також може призупинити постачання бензину А-95 (уточнено)

1 хв читання

Влада Білорусі запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів. Це рішення затверджено постановою Ради міністрів Білорусі від 26 травня, заявив торговий представник України Тарас Качка.

Ключові факти

  • Обмеження введено щодо імпорту кондитерських виробів, шоколаду, соків, пива, плит ДСП і ДВП, шпалер, туалетного паперу й упаковки, цегли, керамічної плитки, скляних ампул, сільгосптехніки для сіяння, пральних машин та меблів. 
  • Рішення набере чинності через 10 днів після публікації та розраховане на шість місяців.
  • Такі дії є необґрунтованими та дискримінаційними, тому що режим індивідуального ліцензування означає ручне управління ввезенням української продукції до Білорусі, зазначив Качка.
  • За його словами, наразі уряд проводить консультації з виробниками щодо усунення негативних наслідків дискримінаційних дій уряду Білорусі.
  • Тепер українським імпортерам доведеться просити в білоруського уряду індивідуальні ліцензії, і цей крок є відповіддю Білорусі на заборону авіаперельотів з боку України, зазначив Forbes.ua ексвиконувач обовʼязків міністра економіки Павло Кухта.
  • Торговельна війна в першу чергу не вигідна Білорусі, через те що Україна має більшу економіку, вважає Кухта.
  • Також Білоруська нафтова компанія, яка є основним експортером нафтопродуктів із Білорусі, може призупинити постачання бензину А-95 до України, пише enkorr.
  • У Консалтинговій групі «А-95» вважають, що в разі припинення постачань бензину А-95 з Білорусі на ринку може утворитися дефіцит. За даними групи, середньомісячні постачання білоруського А-95 у 2021 році дорівнювали 55 000 тонн, що становить близько 50% ринку цієї марки.
  • Водночас «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) заявила про готовність повністю замінити білоруський бензин А-95, якщо Білоруська нафтова компанія дійсно зупинить його постачання.
  • Качка зазначив, що зупинка імпорту бензину пов‘язана з технологічними процесами на виробництві білоруського виробника і не матиме довгострокових наслідків для імпорту бензину з Білорусі.

Контекст

Як зазначив перший заступник глави міністерства закордонних справ Білорусі Олександр Гур’янов, ліцензування було введено через те, що Україна порушила режим вільної торгівлі, який прописаний в Законі про зону вільної торгівлі СНД. «Ще в грудні минулого року під приводом недружніх і дискримінаційних кроків з боку Білорусі Україна ввела мито щодо окремих позицій білоруської металопродукції. У травні поточного року — чергове рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі України про введення мит щодо білоруської колісної техніки», — заявив Гур'янов.

За його словами, Білорусь готова повернутися до режиму вільної торгівлі, як тільки Україна перегляне заходи щодо білоруських товарів.

В новині уточнений контекст позицією Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні