Категорія
Новини
Дата

Білорусь вводить ліцензування імпорту з України. Також може призупинити постачання бензину А-95 (уточнено)

Влада Білорусі запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів. Це рішення затверджено постановою Ради міністрів Білорусі від 26 травня, заявив торговий представник України Тарас Качка.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обмеження введено щодо імпорту кондитерських виробів, шоколаду, соків, пива, плит ДСП і ДВП, шпалер, туалетного паперу й упаковки, цегли, керамічної плитки, скляних ампул, сільгосптехніки для сіяння, пральних машин та меблів. 
  • Рішення набере чинності через 10 днів після публікації та розраховане на шість місяців.
  • Такі дії є необґрунтованими та дискримінаційними, тому що режим індивідуального ліцензування означає ручне управління ввезенням української продукції до Білорусі, зазначив Качка.
  • За його словами, наразі уряд проводить консультації з виробниками щодо усунення негативних наслідків дискримінаційних дій уряду Білорусі.
  • Тепер українським імпортерам доведеться просити в білоруського уряду індивідуальні ліцензії, і цей крок є відповіддю Білорусі на заборону авіаперельотів з боку України, зазначив Forbes.ua ексвиконувач обовʼязків міністра економіки Павло Кухта.
  • Торговельна війна в першу чергу не вигідна Білорусі, через те що Україна має більшу економіку, вважає Кухта.
  • Також Білоруська нафтова компанія, яка є основним експортером нафтопродуктів із Білорусі, може призупинити постачання бензину А-95 до України, пише enkorr.
  • У Консалтинговій групі «А-95» вважають, що в разі припинення постачань бензину А-95 з Білорусі на ринку може утворитися дефіцит. За даними групи, середньомісячні постачання білоруського А-95 у 2021 році дорівнювали 55 000 тонн, що становить близько 50% ринку цієї марки.
  • Водночас «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) заявила про готовність повністю замінити білоруський бензин А-95, якщо Білоруська нафтова компанія дійсно зупинить його постачання.
  • Качка зазначив, що зупинка імпорту бензину пов‘язана з технологічними процесами на виробництві білоруського виробника і не матиме довгострокових наслідків для імпорту бензину з Білорусі.

Контекст

Як зазначив перший заступник глави міністерства закордонних справ Білорусі Олександр Гур’янов, ліцензування було введено через те, що Україна порушила режим вільної торгівлі, який прописаний в Законі про зону вільної торгівлі СНД. «Ще в грудні минулого року під приводом недружніх і дискримінаційних кроків з боку Білорусі Україна ввела мито щодо окремих позицій білоруської металопродукції. У травні поточного року — чергове рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі України про введення мит щодо білоруської колісної техніки», — заявив Гур'янов.

За його словами, Білорусь готова повернутися до режиму вільної торгівлі, як тільки Україна перегляне заходи щодо білоруських товарів.

В новині уточнений контекст позицією Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні