Категорія
Новини
Дата

Більшість членів монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до 12% на кінець року

1 хв читання

Більшість членів монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до 12% на кінець року /Getty Images

Getty Images

Семеро членів Комітету з монетарної політики Національного банку зазначають про потенціал для зниження облікової ставки до 12–12,5% до кінця року, четверо вважають, що потенціал зниження облікової ставки в цьому році практично вичерпано. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ за підсумками дискусії щодо рівня облікової ставки 12 червня.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Семеро учасників дискусії вважають, що потенціал для зниження облікової ставки зберігається. На їхню думку, ризики для прогнозу інфляції є достатньо збалансованими.
  • В НБУ зазначили, що є підстави очікувати отримання достатніх обсягів зовнішнього фінансування як на цей, так і на наступний роки. З огляду на це більшість учасників дискусії переконані, що НБУ матиме можливість знизити облікову ставку щонайменше до 12–12,5% до кінця поточного року. 
  • Натомість четверо членів комітету вважають, що потенціал зниження облікової ставки в цьому році практично вичерпано. На їхню думку, баланс ризиків для інфляційної динаміки дещо зміщений вгору, зокрема враховуючи значні бюджетні потреби, очікувані ефекти перенесення від послаблення курсу гривні та ймовірне погіршення очікувань через пришвидшення інфляції. 
  • Вони вважають, що з високою ймовірністю облікова ставка зберігатиметься на рівні 13% щонайменше до кінця року. 

Контекст

13 червня НБУ знизив облікову ставку на 0,5 в.п., до 13%. Таке рішення регулятор ухвалив, ураховуючи стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань і баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки.

Інфляція залишається на рівні, нижчому за прогнози НБУ. Так, за підсумками травня, вона становила 3,3%. Причина все та сама: здешевлення сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок. 

Головним ризиком для інфляції та економічного зростання залишається війна. Також зберігаються інші ризики: ймовірність додаткових бюджетних потреб на оборону й енергетику, подальше руйнування інфраструктури, продовження часткового блокування західних кордонів, поглиблення негативних міграційних тенденцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд