Категорія
Новини
Дата

Інфляція і валютний ринок. У Нацбанку розповіли про вплив дефіциту електроенергії

1 хв читання

Нестача електроенергії на сьогодні має обмежений вплив на інфляцію і валютний ринок, але НБУ в липні може переглянути свої прогнози через збільшення дефіциту. Про це на брифінгу заявили голова НБУ Андрій Пишний та заступник голови Сергій Ніколайчук, відповідаючи на запитання кореспондента Forbes.

Через атаки Росії на енергетичну інфраструктуру Україні доводиться покривати дефіцит, зокрема, через імпорт електроенергії з Європи, а це вимагає додаткових валютних коштів.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Поки що ситуація близька до прогнозу НБУ, у квітні ситуація з енергетикою була дещо кращою через імпорт електроенергії та теплішу погоду, у травні – гіршою за прогноз, зазначив Ніколайчук. У квітні Україна імпортувала 0,3 ГВт, у травні – 0,6 ГВт, уточнив він. 
  • У грошових показниках це $20 млн і $35 млн у квітні–травні, розказав Пишний. «Вплив на курс зовсім незначний», – наголосив він. У червні, ймовірно, ситуація буде складнішою через теплішу погоду і планові ремонти на АЕС, додав Ніколайчук. 
  • Загалом НБУ прогнозує витрату близько $800 млн на імпорт електроенергії у 2024 році. Та через погіршення ситуації правління НБУ прогнозує деяку зміну поточного прогнозу в липні, коли вийде оновлений макропрогноз Нацбанку. 
  • У контексті інфляції найбільше дефіцит електроенергії відображається на цінах за послуги, розповів Ніколайчук. «Але він компенсується іншими факторами, що зазначені в релізі», – додав заступник глави НБУ. Йдеться про реліз 13 червня щодо зниження облікової ставки до 13%. У ньому НБУ вказує на меншу, ніж прогнозувалось, інфляцію, причиною чого стали здешевлення сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок. 

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Уся теплова генерація України або пошкоджена, або зруйнована внаслідок російських атак, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. За його словами, понад 90% теплової генерації зараз не працює.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Також уряд готує програму пільгового кредитування на закупівлю генеруючих установок з альтернативних джерел енергії для громадян і бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні