Категорія
Новини
Дата

НБУ знизив облікову ставку на 0,5 в.п. – до 13% і прогнозує прискорення інфляції

1 хв читання

Нацбанк знизив облікову ставку на 0,5 в.п. до 13%. Таке рішення регулятор ухвалив, ураховуючи стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, заявив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти 

  • Інфляція залишається на рівні, нижчому за прогнози НБУ. Так, за підсумками травня вона становила 3,3%. Причина все та ж: здешевлення сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок. 
  • Зростання цін прискориться, але залишиться помірним до кінця року, прогнозує НБУ. На це вплинуть збільшення витрат бізнесу, підвищення зарплат і перенесення цього на ціни, а також підвищення тарифів на електроенергію. 
  • Також на пришвидшення інфляції можуть вплинути потенційне підвищення непрямих податків і акцизів для фінансування бюджетних потреб. Натомість на користь сповільнення інфляції можуть зіграти такі фактори, як розширення програм з відновлення України або отримання Україною доходу від заморожених активів РФ. 
  • Головним ризиком для інфляції та економічного зростання залишається війна. Також зберігаються інші ризики: ймовірність додаткових бюджетних потреб на оборону та енергетику, подальше руйнування інфраструктури, продовження часткового блокування західних кордонів, поглиблення негативних міграційних тенденцій. 

Контекст

Нацбанк продовжив тенденцію зниження облікової ставки цьогоріч, яку несподівано розпочав у березні. Тоді, попри прогнози, регулятор знизив ставку на 0,5 в.п. На сьогодні ставка вже становить 13% – це рівень, який регулятор прогнозував на кінець року. та регулятор не виключає подальшого зниження ставки. «НБУ готовий адаптувати монетарну політику в разі змін балансу ризиків для інфляції та валютного ринку», – йдеться у релізі Нацбанку.

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підвищив ставку до 25%, що стало одним із найбільш різких підвищень в історії. 

27 липня 2023 року НБУ вперше з червня 2022-го знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки і змінив її з 22% до 20%. Надалі регулятор продовжив політику помірного зниження ставки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні