Більшість українців проводять відпустки всередині країни та схвалюють внутрішній туризм під час війни – опитування /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Більшість українців проводять відпустки всередині країни та схвалюють внутрішній туризм під час війни – опитування

Getty Images

В умовах війни українці продовжують подорожувати, йдеться в опитуванні Gradus для Ribas Hotels Group. Згідно з ним, 49% українців, хто мав відпустку за останні три роки, відпочивали тільки в Україні, 46% – як всередині країни, так і за кордоном.

Ключові факти

  • За даними опитування, більшість респондентів мають позитивне ставлення до відпустки під час воєнного стану. Зокрема, 78% позитивно ставляться до відпочинку в Україні поза межами дому, а 56% підтримують відпочинок за кордоном.
  • Найбільш популярними місцями для відпочинку серед опитаних є сімейні готелі, апартаменти та котеджі у лісі/горах, зокрема в Карпатах.
  • За даними дослідження, 80% опитаних мали відпустку останнього разу саме в Україні. У найближчі три місяці 32% опитаних планують відпочивати вдома, 30% – в Україні поза межами дому, 38% – не планують відпустку взагалі.
  • Нині близько 70-75% українців сприймають відпустку як спокійний період, базований на прогулянках, оздоровленні та інших аспектах. Найбільш популярними видами діяльності під час подорожей є піші прогулянки, відвідування ресторанів та екскурсій/пам’ятних місць.
  • Українців також цікавлять мандри за кордон, особливо до Польщі в зимовий період, коли популярні гірськолижні курорти.
  • Відповідно до опитування, все ще спостерігаються стримуючі чинники: відсутність настрою, здорожчання відпочинку і дефіцит коштів на нього, побоювання пересування країною.

Контекст

У 2022-му представники туристичної галузі України сплатили 1,5 млрд грн туристичного збору. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. 

За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Так, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.

За девʼять місяців 2023-го (з січня по вересень) туристична галузь сплатила 1,4 млрд грн податків. Це на 13% більше за аналогічний період 2022 року. У порівнянні зі схожим періодом у довоєнному, 2021-му, сума податків цього року зменшилася на 18%. Тоді в казну держави від тургалузі переказали 1,7 млрд грн.

З початку великої війни понад 45% опитаних українців подорожували країною з туристичною метою, повідомляла у вересні Державна агенція розвитку туризму (ДАРТ) з посиланням на власне опитування. У відомстві наголосили, що зараз галузь здебільшого тримається на внутрішньому туризмі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні