Категорія
Новини
Дата

Бізнес просить доопрацювати законопроєкти про посилення правил мобілізації. EBA озвучила суперечливі норми

Бізнес не погоджується з низкою норм законопроєктів щодо мобілізації. Представники Європейської Бізнес Асоціації вважають, що вони містять ознаки порушення Конституції і матимуть негативний вплив не лише на економіку, але і на репутацію країни та процес відбудови держави. 

Ключові факти

  • У коментарі EBA наголошується, що гроші від податків і зборів з бізнесу є фактично єдиним джерелом фінансування армії. Зараз шість платників податків забезпечують одного воїна і єдиним шляхом збільшення спроможностей ЗСУ є детінізація та ріст економіки.
  • Водночас запропоновані в проєктах законів норми можуть, навпаки, призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу, який на кінець 2023 року оцінюється, за даними опитування асоціації, на рівні 2,44 з 5 балів (негативний), заявляє EBA.
  • Також низка положень може фактично позбавляти громадян України базових прав, зокрема, на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України. Представники EBA вважають, що це є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки.
  • Представники бізнесу також переконані, що розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію. 
  • Щодо вручення повісток, то цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями інших структур або юридичних осіб – аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини, наголосили в EBA.
  • Крім того, скорочення термінів, зокрема, для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов’язаними в Україні може призвести до колапсу системи, збоїв в роботі електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста – через суттєвий наплив. Водночас коментарі стосуються й адміністративних стягнень, відповідальності тощо.
  • Бізнес не підтримує прийняття законопроєктів в запропонованій редакції і пропонує їх доопрацювати. EBA заявила, що готова долучитися до їх доопрацювання до другого читання.
  • Листа з коментарями та пропозиціями Європейська Бізнес Асоціація направила голові комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Контекст

В грудні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 та законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379, якими пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації.

Верховна Рада розгляне урядові законопроєкти про посилення правил мобілізації в Україні протягом найближчого місяця. Ймовірні дати першого голосування – 10–14 січня, повідомили три співрозмовники Forbes серед депутатів фракцій «Слуга народу» та «Голос». Ухвалити законопроєкт в цілому планують до кінця січня або на початку лютого, каже депутатка з оборонного комітету Марʼяна Безугла.

Найбільш вірогідний сценарій – перед цим документи повернуть уряду на доопрацювання, зазначає один із нардепів зі СН. У поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті, пояснює він. Співрозмовник попросив про анонімність через високу чутливість теми. На низку дискусійних положень вказує також один із нардепів серед членів оборонного комітету ВР. 

Проте не виключено, що депутатів із президентської політсили все ж спробують переконати підтримати закон, припускає депутатка з оборонного комітету Соломія Бобровська («Голос»).  

Законопроєкти, зокрема, передбачають суттєве обмеження прав військовозобовʼязаних за порушення правил призову та військової служби.

Основна причина оновлення правил мобілізації та ймовірного посилення вимог до громадян – ЗСУ потрібні нові військовослужбовці у 2024 році, заявив на брифінгу 26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Генерал відмовився говорити, про яку кількість військовозобовʼязаних йдеться. 19 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що військове командування озвучувало потребу у 500 000 осіб. Чи збережуть нардепи жорсткий підхід до мобілізації, запропонований урядом, читайте в матеріалі Forbes.

Разом із посиленням процесу мобілізації до ЗСУ в Україні можуть змінитися і правила бронювання військовозобовʼязаних. Критерієм для цього може стати сплата податків з офіційної зарплати чи доходів. Таку ідею запропонував Офіс президента, кажуть співрозмовники Forbes. У чому вона полягає та як може вплинути на економіку, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні