Категорія
Новини
Дата

Удосконалення мобілізації і відповідальність за військові порушення. Уряд вніс до Верховної Ради два законопроєкти. Деталі

Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Документи зареєстровані 25 грудня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Що передбачає законопроєкт про удосконалення мобілізації

  • зниження призовного віку з 27 до 25 років;
  • повістку з викликом до військомату можуть надіслати через електронний кабінет призовника або на електронну пошту;
  • скасування строкової служби як виду та звільнення в запас усіх військовослужбовців строкової служби (звільнення строковиків пропонується в термін до шести місяців з набуття чинності закону з подальшою піврічною відстрочкою від мобілізації);
  • встановлення термінів служби під час війни – 36 місяців. Це стосується як мобілізованих, так і контрактників у разі закінчення строку контракту (зараз контракт автоматично продовжується до кінця воєнного стану).
  • надання 90 днів відпустки для військовослужбовців, яких звільнили з полону, зі збереженням виплат;
  • право на звільнення з військової служби інвалідам I та II групи.
  • запровадження базової загальновійськової підготовки до трьох місяців для всіх громадян від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • надання повноважень Нацполіції щодо участі у заходах мобілізації;
  • обмеження прав тих, хто ухиляється від військового обліку та військової служби (заборона виїзду за кордон і проведення операцій із майном, обмеження права керування власним транспортом та отримання посвідчення водія, відмова в укладенні кредитного договору, договору позики, призупинення пільг та послуг від держави);
  • чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, зможуть податись на оформлення паспорта України за умови наявності військово-облікових документів.

Кабмін також зареєстрував законопроєкт №10379 про посилення відповідальності за військові порушення. Документ передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

  • порушення призовниками, військовозобовʼязаними та резервістами правил військового обліку – штраф від 8500 до 17 000 грн; 
  • порушення законодавства про оборону, військовий обовʼязок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – штраф від 25 500 до 34 000 грн для громадян та від 34 000 до 85 000 грн для посадовців; 
  • за порушення цього законодавства в особливий період штраф сягатиме від 34 000 до 51 000 грн для громадян та від 153 000 до 204 000 грн для посадовців.
  • У статті 336 ККУ пропонується додати доповнення, що визначатиме ухилення від призову під час мобілізації й відмову від проходження медичного огляду.
  • Пропонується запровадження можливості затримувати в особливий період людей за військові порушення, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Контекст

Депутати оборонного комітету Верховної Ради пів року готували законопроєкт, який має внести зміни в процес мобілізації та демобілізації військових. 22 листопада про наявність такого документа повідомив голова фракції «Слуга народу» та член оборонного комітету Давід Арахамія. 

Раніше міністр оборони України Рустем Умєров в інтервʼю «Суспільному» сказав, що Міноборони розглядає можливість запрошувати до військомату через електронні сповіщення.

Він уточнив, що спершу інформацію про військовозобов’язаних із баз даних облікують і розподілять на категорії. Громадянам, які підлягають призову на військову службу, надішлють запрошення, навіть якщо вони за кордоном.

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні