Категорія
Новини
Дата

Бізнес у вересні покращив оцінки своєї діяльності, але вони залишилися песимістичними – НБУ

2 хв читання

У вересні 2024 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 48,7 з 48,4 у серпні, повідомила пресслужба НБУ. Для порівняння у вересні минулого року ІОДА становив 50,1, перевищивши нейтральний рівень.

Значення індексу коливається від 0 до 100: рівень вище 50,0 свідчить про поліпшення ситуації; нижче 50,0 – погіршення. 

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Поліпшенню очікувань бізнесу у вересні сприяла низка чинників, зокрема пожвавлення внутрішнього попиту, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та доріг, стабільна робота морського коридору та інші. Продовжували стримувати ділову активність обстріли критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань, підвищення акцизів на пальне тощо. 
  • Підприємства торгівлі найоптимістичніше оцінили результати своєї діяльності. Цьому сприяли жвавий споживчий попит, достатня пропозиція товарів і розширення ланцюгів постачання: секторальний індекс становив 52,1 (у серпні – 50,4, у вересні 2023-го – 53,3). 
  • Підприємства промисловості надали позитивні оцінки своєї ділової активності завдяки сталому споживчому попиту, нарощенню виробництва та налагодженню логістики: секторальний індекс – 50.3 (у серпні – 48,6, у вересні 2023-го – 50,0). 
  • Підприємства будівництва зберегли позитивні оцінки своїх економічних результатів в найближчій перспективі, зважаючи на бюджетне фінансування будівництва доріг та інфраструктури, а також сезонний фактор: секторальний індекс – 50.1 (у серпні – 50,7, у вересні 2023-го – 50,6).
  • Підприємства сфери послуг посилили негативні оцінки через дефіцит кваліфікованих кадрів й збільшення витрат бізнесу на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання: секторальний індекс – 44.6 (в серпні – 46,5, у вересні 2023-го – 47,9). 
інфографіка Анастасія Решетнік

інфографіка Анастасія Решетнік

  • Усі учасники опитування спрогнозували здорожчання цін чи тарифів на власну продукцію і послуги.
  • Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Лише підприємства будівництва не налаштовані на скорочення персоналу. Керівники інших секторів надалі прогнозують зменшення загальної чисельності працівників, найбільше – у сфері послуг.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 вересня 2024 року. В опитуванні взяли участь 474 підприємства. Серед опитаних підприємств 44,7% – компанії промисловості, 27,4% – сфери послуг, 23,2% – торгівлі, 4,6% – будівництва; 30,8% респондентів – великі підприємства, 28,1% – середні, 41,1% – малі.

32,3% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,5% – лише експортні операції, 18,4% – лише імпортні операції, 38,8% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

25 липня НБУ вирішив не знижувати облікову ставку після трьох таких помʼякшень поспіль. З березня ставка знизилась з 15 до 13,5%, хоча ще на початку року Нацбанк не збирався змінювати свою політику, якою він впливає на інфляцію та загалом вартість грошей в економіці, раніше другого півріччя.

У серпні індекс оцінки ділової активності збільшився до 48,4 порівняно з 44,4 у липні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд