Категорія
Новини
Дата

Благодійний фонд «Охматдиту» відмовляється переказувати майже 400 млн грн на рахунок лікарні – гендиректор клініки (оновлено)

2 хв читання

НДСЛ «Охматдит» заявляє про відмову Благодійного фонду «Охматдит – здорове дитинство» переказувати кошти на рахунок клініки, повідомив гендиректор медустанови Володимир Жовнір. Станом на 16 серпня 378 млн грн, які були пожертвувані на відновлення дитячої лікарні, залишаються на рахунку благодійної організації.

Корпус лікарні «Охматдит» зазнав пошкоджень від ракетного обстрілу минулого місяця.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Жовнір виступив із публічною вимогою до фонду переказати на казначейський рахунок лікарні кошти, отримані на всі банківські та фінансові рахунки організації у вигляді благодійної допомоги для відновлення «Охматдиту» після ракетної атаки 8 липня.
  • «Сьогодні лікарня розглядає ймовірність розірвати правовідносини з фондом, тому що їхні дії є недобросовісними, а також, імовірно, шахрайськими. Ми будемо рухатись у правовій площині щодо коштів, які були зібрані саме для лікарні», – заявив він.
  • Він зазначив, що до цієї ситуації лікарня мала «індекс довіри до фонду та хороші спільні кейси». Тож до всіх своїх публікацій і листів до спонсорів, починаючи з 8 липня, додавалися реквізити й фонду.
  • Жовнір заявив, що у медзакладу не було жодних сумнівів щодо того, що благодійні кошти будуть використані на відновлення «Охматдиту», але «починаючи з перших публічних скандалів та прохання перерахувати гроші на відбудову лікарні з рахунку фонду на рахунок лікарні чомусь наша комунікація з фондом почала погіршуватися».
  • «Ми чомусь перестали знаходити спільну мову, на наші листи ми не отримували перерахування, а сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватися. Зранку ми дізналися, що БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство» не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ «Охматдит», – сказано у заяві очільника лікарні.
  • Оновлено о 18:37. «Згідно з Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», благодійний фонд може перерахувати кошти на казначейський рахунок «Охматдиту» тільки, якщо він зазначить, на що конкретно йому потрібні кошти», — каже Forbes Ukraine юристка БО «Благодійний фонд «Охматдит» Оксана Соколовська.
  • За її словами, «Охматдит» поки не надав конкретного кошторису або принаймні проєкту відновлення нового корпусу «Охматдиту». «Благодійний фонд «Охматдит» звернувся за юридичною експертизою Закону «Про благодійну діяльність», а також до Національного антикорупційного бюро України через тиск на керівництво благодійного фонду зі сторони керівництва «Охматдиту», додає Соколовська.

Контекст

Наприкінці липня 2024 року БО «Благодійний фонд «Охматдит» обрала ТОВ «Буд-технолоджі», яке зареєстроване в Запоріжжі, переможцем конкурсу на відбудову корпусу лікарні «Охматдит». Вартість пропозиції без ПДВ – 307 447 003 грн. На оплату цього проєкту планували використати кошти, які були зібрані на благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство». Результат тендеру обурив суспільство – детальніше про це у матеріалі Forbes Ukraine.

МОЗ уже заявило, що скасує поточний тендер на ремонт корпусу лікарні й оголосить новий. Його проведуть в електронній системі Prozorro. МОЗ запросило до участі в конкурсі найбільші будівельні компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд