Категорія
Новини
Дата

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС

5 хв читання

У Києві триває ліквідація наслідків обстрілу РФ /Пресслужба СБУ

У Києві триває ліквідація наслідків обстрілу РФ Фото Пресслужба СБУ

Росія 8 липня запустила по території України 38 ракет різних типів, внаслідок ранкової атаки загинули 33 людини, 140 поранені, повідомляє ДСНС станом на 19:00. У Києві зафіксовано влучання в один із корпусів дитячої лікарні «Охматдит». За даними СБУ, Росія застосувала для удару крилату ракету Х-101.

Україна ініціювала скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН, воно відбудеться 9 липня, повідомило представництво Великої Британії при ООН. Також Україна передасть інформацію про атаку РФ до Міжнародного кримінального суду, заявив генпрокурор Андрій Костін.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Станом на 18:57 через ракетний удар у Києві 22 людини загинули (у тому числі двоє дітей) та 82 постраждали, повідомила пресслужба КМВА.
  • Завтра, 9-го липня оголошено днем жалоби, згідно із рішенням влади Києва. У місті будуть приспущені прапори на всіх будівлях. Заборонені будь-які розважальні заходи.
  • «Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня», – повідомив президент Володимир Зеленський.
  • Він наголосив, що весь світ має задіяти всю свою рішучість, щоб нарешті покласти край російським ударам. «Вбивства – це те, що несе Путін. Тільки разом ми можемо принести справжній мир та безпеку», – йдеться у заяві голови держави.
  • Зеленський повідомив, що Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН у звʼязку із російським ударом по цивільній інфраструктурі, у тому числі по дитячій лікарні.

Ключова цитата

  • «Більше, ніж 100 поранено на теперішній час, відомо про 27 людей убитих цим ударом… Україна зараз ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН у звʼязку з російським ударом по цивільній інфраструктурі, включно з дитячою лікарнею», – сказав він під час спільної пресконференції з польським премʼєром Дональдом Туском.
ДСНС України

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит» Фото ДСНС України

Пресслужба СБУ

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит» Фото Пресслужба СБУ

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 1

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит»

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 2

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит»

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 3

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит»

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 4

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит»

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 5

Наслідки влучання ракет в дитячу лікарню «Охматдит»

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Внаслідок атаки зафіксовано влучання у приміщення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», там є постраждалі, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко у Telegram. За словами директора «Охматдиту» Володимира Жовніра, був «приліт» в один із корпусів лікарні. Наразі там організовують евакуацію та переїзд усіх, хто був у приміщенні, сказав він у коментарі УП.
  • За даними СБУ, Росія ударила по «Охматдиту» стратегічною крилатою ракетою Х-101. На місці трагедії знайшли відповідні докази: зокрема уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частина руля цієї ж ракети.
  • В «Охматдиті» пошкоджені реанімаційні, операційні, онкологічне відділення, повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко в ефірі телеканалу «Київ». За його словами, наразі головне завдання – перевезти пацієнтів туди, де є ШВЛ, кисень. Міністр додав, що під ударом опинився токсикологічний корпус, де діти отримували діаліз.
  • За інформацією КМВА, у «Охматдиті» зруйновані два поверхи корпусу площею приблизно 400 м.кв. Загинуло 2 дорослі особи (одна з них лікарка), 10 постраждало. Пошкоджені кілька інших корпусів. Станом на 19 годину тривають роботи по розбору завалів та пошуку людей.
  • Також є влучання у житловий будинок у Шевченківському районі столиці. «Пошкоджені під’їзди. Один зруйнований. Відбувається евакуація мешканців», – повідомив мер Віталій Кличко. Зруйновані близько 17 квартир. З-під завалів рятувальники намагаються дістати людей.
Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 6

Наслідки обстрілу у столиці. Фото: КМДА

  • За інформацією ДТЕК, у Голосіївському та Шевченківському районах були зруйновані або пошкоджені три трансформаторних підстанції ДТЕК. Також пошкоджені електромережі. Енергетики вже працюють на місцях. Більшість будинків буде заживлена за резервними джерелами найближчим часом.
пресслужба ДТЕК

Пошкоджені три трансформаторних підстанції ДТЕК Фото пресслужба ДТЕК

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 7

Пошкоджені три трансформаторних підстанції ДТЕК

Попередній слайд
Наступний слайд
  • У Кривому Розі 10 людей загинули й 41 людина постраждала внаслідок масованої ракетної атаки РФ, повідомив голова Криворізької міської військової адміністрації Олександр Вілкул. Застра у місті оголошено день жалоби.
  • За його словами, у місті було декілька влучань. Зокрема – по адміністративній будівлі промислового підприємства.
  • Російська ракета влучила в адміністративну будівлю Північного ГЗК групи «Метінвест», повідомила пресслужба компанії. Усіх постраждалих доправили в одну з лікарень міста. Через ворожу атаку пошкоджено хол їдальні заводоуправління, вибито вікна. Наразі проводиться розбирання завалів.
група "Метінвест"

Наслідки атаки у Кривому Розі Фото група "Метінвест"

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 8

Наслідки атаки у Кривому Розі

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 9

Наслідки атаки у Кривому Розі

Попередній слайд
Наступний слайд
  • У Дніпрі у результаті обстрілу пошкоджень зазнали багатоповерхівка, підприємство та СТО, відомо про одного загиблого і шістьох постраждалих, інформує очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.
  • У Покровську Донецької області внаслідок ракетної атаки загинули троє людей, повідомив голова Донецької обласної адміністрації Вадим Філашкін. «Є інформація про влучання в підприємство – саме на його території загинули троє чоловіків», – заявив він.
  • За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, Росія випустила по Україні крилаті й балістичні ракети, а також «Кинджали». Він додав, що Сили ППО збили більшість ракет.
  • За кілька години після ранкового обстрілу Росія завдала повторного удару по Києву. Попередньо падіння уламків зафіксовано у Дніпровському районі, там частково зруйновано будівлю медичного центру. Відомо про 7 загиблих та 3 травмованих.
  • Загалом, за попередніми даними Повітряних сил ЗСУ, 8 липня країна-терорист випустила по Україні 38 ракет різних типів: 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал»; 4 балістичні ракети «Іскандер-М»; 1 крилату ракету 3М22 «Циркон»; 13 крилатих ракет Х-101; 14 крилатих ракет «Калібр»; 2 крилаті ракети Х-22; 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.
  • Протиповітряній обороні вдалось знищити 30 ворожих ракет: 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал»; 3 балістичні ракети «Іскандер-М»; 11 крилатих ракет Х-101; 12 крилатих ракет «Калібр»; 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.
Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 10
  • Росія 8 липня випустила по Україні 38 ракет різних типів, за попередніми даними Повітряних сил ЗСУ. Вартість атаки країни-терориста — від $200 до $250 млн, згідно з розрахунками Forbes. Вартість збитих ракет Forbes оцінює у межах від $160 до $200 млн.
  • Рада Безпеки ООН збереться на засідання у вівторок, 9 липня, для обговорення сьогоднішнього ракетного обстрілу РФ, повідомило представництво Великої Британії при ООН. Воно розпочнеться о 17:00 за київським часом.
  • Україна передасть інформацію і докази про сьогоднішню атаку Росії до Міжнародного кримінального суду, заявив генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі телемарафону.
  • «Окрім нашого національного розслідування, всю інформацію, докази щодо сьогоднішніх атак на Київ та інші українські міста ми скеровуємо до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду», – сказав він.
  • United24 та monobank запустили збір на 100 млн грн на підтримку лікарні «Охматдит». Зробити донат можна тут.
Пресслужба «Охматдиту»

Фото: Охматдит Фото Пресслужба «Охматдиту»

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 11

Фото: Охматдит

Росія запустила по Україні 38 ракет, є влучання в лікарню «Охматдит». Київ скликає Радбез ООН і звернеться до МКС /Фото 12

Фото: Охматдит

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Кабінет міністрів України 9 липня збереться на засідання, на якому ухвалить рішення про виділення коштів на ремонті роботи в «Охматдиті», заявив в ефірі телемарафону заступник керівника ОП Олексій Кулеба. Він додав, що перші відновлювально-ремонтні роботи на обʼєкті вже почалися.

Контекст

Росія продовжує завдавати масовані удари по українських містах. Цієї весни президент Володимир Зеленський просив союзників про додаткові поставки ППО, зокрема Patriot американського виробництва. Зеленський назвав їх «найефективнішою системою ППО у світі на сьогодні» і заявив, що вони здатні збивати всі російські ракети, зокрема і балістичні.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Станом на 31 грудня 2023 року загальна вартість відбудови та відновлення в Україні становила $486 млрд протягом наступного десятиліття. Уряд України, група Світового банку, Єврокомісія та ООН оприлюднили результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3). Раніше ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд