Категорія
Новини
Дата

Відбудовувати «Охматдит» обрали фірму, яка запропонувала одну із найвищих цін. МОЗ звернулося до правоохоронних органів (оновлено)

2 хв читання

ТОВ «Буд-технолоджі» із пропозицією 307,4 млн грн обрали переможцем конкурсу на ремонт корпусу лікарні «Охматдит», який зазнав пошкоджень від ракетного обстрілу минулого місяця, йдеться у повідомленні НДСЛ «Охматдит» від 31 липня. Видання «Наші гроші» 1 серпня пише, що десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше. Міністр охорони здоровʼя звернувся до правоохоронців.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • БО «Благодійний фонд «Охматдит» обрав ТОВ «Буд-технолоджі», яке зареєстроване в Запоріжжі, переможцем конкурсу на відбудову корпусу лікарні «Охматдит». Вартість пропозиції без ПДВ – 307 447 003 грн. 
  • На оплату цього проєкту будуть використовуватися кошти, які були зібрані на благодійний фонд «Охматдит – Здорове дитинство». Наразі сума, зібрана на рахунку фонду, становить 378 665 380 грн, йдеться у повідомленні.
  • Із 14 учасників конкурсу це була третя за дорожнечею пропозиція. Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 млн до 286 млн грн. Однак із жодним із них замовник переговорів не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення, зазначають НГ.
  • Зокрема, пропозиція ТОВ «Ріола модуль лтд», яка будувала пошкоджений корпус лікарні, становила 179,2 млн грн.
Відбудовувати «Охматдит» обрали фірму, яка запропонувала одну із найвищих цін. МОЗ звернулося до правоохоронних органів (оновлено) /Фото 1
  • «Охматдит» наголошує на тому, що «проведений конкурсний відбір не є тендером у розумінні Закону «Про публічні закупівлі», а приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Однак ніякого пояснення ігнорування дешевших пропозицій «Охматдит» не надав, пише видання.
  • Замовник довірив фірмі «Столична правова фундація» провести «юридичний аналіз переможця щодо доброчесності» і зрештою обрав «Буд-технолоджі» підрядником.
  • При цьому замовник з невідомих причин проігнорував деякі проблеми у пропозиції переможця. Наприклад, «Буд-технолоджі» вказала лише оренду такої будівельної техніки: автокран «Камаз», MAN із маніпулятором та екскаватор JCB. 
  • Жоден із цих механізмів не може бути використаний для монтажу фасадів вище другого поверху. Також фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки, зазначають НГ.
  • Доповнено. Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що МОЗ звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок. 
  • «Зі свого боку хочу ще раз підкреслити, що я особисто і моя команда робимо все, аби процес був абсолютно прозорий», – заявив міністр.
  • Завтра, 2 серпня, о 14:00 в «Охматдиті» планується зустріч Ляшка з керівництвом лікарні та благодійного фонду «Охматдиту».

Контекст

ТОВ «Буд-технолоджі» зі статутним капіталом 5000 грн зареєстровано у Запоріжжі. Виручка ТОВ за підсумками 2023 року – 9,3 млн грн, чистий прибуток – 2,2 млн грн, активи – 15,6 млн грн, свідчать дані YouControl.

У державних тендерах участі не брало. В якості досвіду виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з ТОВ «Крам-інвест» на будівельні роботи клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. 

Як зазначають НГ із посиланням на публічне повідомлення про будівництво запорізької клініки UniClinic, воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником Sensar Марка Марченка.

Власником і керівником «Буд-технолоджі» є Василь Кобизь, який прописаний у селі Братське Запорізької області. За даними NGL.media, раніше її керівником була Ольга Шаленна – матір Євгена Шаленного, партнера Марка Марченка. «Запорізький центр розслідувань» називає Шаленного «менеджером Марченка».

Марк Марченко і Євген Шаленний з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії «Самопоміч», яку очолював мер Львова Андрій Садовий. 

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом із директоркою Sensar Development Оленою Бартуль йшов вже від партії «Слуга народу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд