ракета трактор фермер земля /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Близько 1,4 млн га не обробляється. ІАМО оцінив втрати українських орних земель внаслідок повномасштабного вторгнення РФ

Фрагмент російської ракети застряг у землі у Запорізькій області Фото Getty Images

Внаслідок вторгнення РФ не менше 1,4 млн га українських земель уздовж фронту залишилися необробленими, йдеться у аналізі Лейбніц-Інституту аграрного розвитку у Центральній і Східній Європі (ІАМО) з використанням супутникових знімків Sentinel-2. З них 800 000 га знаходиться на підконтрольній Україні території.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фахівці ІАМО зазначають, що потрібні значні зусилля та багато часу, щоб знову зробити придатними для використання ці сільськогосподарські території, які серйозно постраждали від незліченних мін, вибухових пристроїв і артилерійських воронок.
  • За оцінками аналітиків, загальна площа занедбаних орних земель на проаналізованій території вздовж лінії фронту становить майже 1,4 млн га, з яких 57% знаходяться на території, яку контролює Україна. Ще 5,2 млн га оброблюваних українських земель з початку вторгнення перебували на окупованій території.
  • Таким чином, загальні втрати українських посівних площ (як занедбаних, так і захоплених Росією) становитимуть понад 6 млн га, або 18% загальної посівної площі України у 2021 році.
Близько 1,4 млн га не обробляється. ІАМО оцінив втрати українських орних земель внаслідок повномасштабного вторгнення РФ /Фото 1

Інфографіка: ІАМО

  • Деякі орні землі у Донецькій та Луганській областях вже були закинуті з 2014 року, значні додаткові орні землі залишилися необробленими після великомасштабного вторгнення у 2022-му, особливо на Запоріжжі та західній частині Донецької області. Це всі території, які знаходилися в центрі бойових дій з початку 2022 року і до сьогодні. В результаті по обидва боки лінії фронту утворилася смуга занедбаної землі завширшки близько 60 км, що мало змінилася за останні півтора роки. 
  • Невдовзі після вторгнення у лютому 2022-го російські війська захопили значну частину Харківської області, майже знищивши сільське господарство в регіоні. Згодом того ж року українські війська звільнили великі території. Враховуючи порівняно низьку інтенсивність бойових дій та нетривалість російської окупації, сільське господарство у цьому регіоні вже значною мірою відновлено.
  • На Херсонщині по обидва береги Дніпра також утворилася смуга занедбаних орних земель. Однак у цьому регіоні занедбаність оброблюваних земель менш масштабна, оскільки річка утворює природний барʼєр, що знижує інтенсивність бойових дій.

Контекст

У грудні програма NASА з продовольчої безпеки та сільського господарства оцінила обсяги сільськогосподарських культур, які вирощуються в тимчасово окупованих Росією регіонах України. Як показала оцінка супутникових знімків, у 2023 році в окупованих територіях зібрано близько 6,4 млн т пшениці та майже 1,5 млн т насіння соняшника.

Оцінені NASA Harvest обсяги у майже 8 млн т хоча й недостатні, щоб змінити глобальний баланс, все ж є значними і не врахованими у галузевих звітах, які трейдери використовують для оцінки постачання та експорту, що може вплинути на ринкові ціни. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні