Супутникові дані показують червоним незасіяні чи занедбані поля вздовж лінії фронту, липень 2023 року. Фото: NASA Harvest
Категорія
Новини
Дата

Діра у світовій статистиці на 8 млн т. NASA Harvest оцінила врожай на окупованих українських територіях

Супутникові дані показують червоним незасіяні чи занедбані поля вздовж лінії фронту, липень 2023 року. Фото: NASA Harvest

Програма NASА з продовольчої безпеки та сільського господарства оцінила обсяги сільськогосподарських культур, які вирощуються в тимчасово окупованих Росією регіонах України, пише Bloomberg. Як показує оцінка супутникових знімків, цього року в окупованих територіях зібрано близько 6,4 млн т пшениці та майже 1,5 млн т насіння соняшника.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під час війни стає все важче отримати достовірну інформацію про те, скільки посаджено та зібрано на окупованих територіях. І хоча деякі культури споживатимуться там, інші обсяги вирушають до Росії або змішуються з російським зерном і продаються на світовому ринку.
  • Оцінені NASA Harvest обсяги у майже 8 млн т хоча й недостатні, щоб змінити глобальний баланс, все ж є значними і не врахованими у галузевих звітах, які трейдери використовують для оцінки постачання та експорту, що може вплинути на ринкові ціни. 
  • «Ми говоримо про величезну кількість зерна, – сказала Інбал Беккер-Решеф, директорка програми NASA Harvest. – Дуже важливо, щоб ця інформація була загальнодоступною та прозорою, а також розповідала про те, скільки продуктів харчування зараз збирають та виробляють».
Діра у світовій статистиці на 8 млн т. NASA Harvest оцінила врожай на окупованих українських територіях /Фото 1

Супутникові дані показують червоним незасіяні чи занедбані поля вздовж лінії фронту, липень 2023 року. Фото: NASA Harvest

Діра у світовій статистиці на 8 млн т. NASA Harvest оцінила врожай на окупованих українських територіях /Фото 2

Карти NASA Harvest показують 2,5 млн артилерійських та ракетних ударів на лініях фронту 2022 року (ліворуч), виявлення воронок на сільськогосподарських полях за допомогою зображень Planet Skysat (вгорі праворуч) та обстріляні поля, які все ще оброблялися фермерами у 2022 році року (внизу праворуч). Фото: NASA Harvest

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Оцінка вартості та збитків також є важливою для будь-яких вимог, які Україна може предʼявити як репарації від Росії.
  • Хоча дослідження NASA Harvest не показує, яка частина вирощеного там зерна експортується, воно допомагає визначити, яка кількість потенційно може бути змішана з російськими вантажами, які прямують до країн, у тому числі на Близький Схід і Африку.
  • Дослідження NASA Harvest також показує, що близько 7% сільськогосподарських угідь України було занедбано цього року, в основному вздовж лінії фронту.

Контекст

У червні 2022 року американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно і що російські кораблі заповнені саме зерном з України.

Російська Федерація завозить у Туреччину крадене українське зерно, переоформлюючи його у своїх портах на «російське», повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар. 

У жовтні минулого року у розслідуванні Associated Press і PBS йшлося про те, що Росія вкрала українського зерна на суму не менш ніж $530 млн за допомогою схеми з фальсифікованими деклараціями та підставною фірмою.

Експорт Україною зернових і зернобобових у листопаді 2023 року склав 3,86 млн т, що на 17% менше аналогічного місяця минулого сезону (4,67 млн т), свідчать дані Держмитслужби. Водночас експорт у листопаді був максимальним за останні пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні