Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС затвердила початок переговорів про вступ з Україною 25 червня

1 хв читання

Рада Європейського Союзу схвалила переговорні рамки для України та Молдови і підтвердила, що міжурядові конференції для запуску переговорів відбудуться 25 червня, повідомило бельгійське головування в ЄС.

Брюссель наполягає на тому, щоб офіційні переговори з Києвом розпочалися цього місяця, щоб продемонструвати підтримку зруйнованій війною країні до того, як Угорщина візьме на себе головування в блоці.

Ключові факти

  • «Рада ЄС ухвалила спільні позиції ЄС, зокрема переговорні рамки, для переговорів про вступ з Україною та Молдовою. Це відкриває шлях до початку переговорів у вівторок, 25 червня, в Люксембурзі», – йдеться у повідомленні.
  • Початок проведення міжурядових конференцій запланований на 15:30 – з Україною, на 18:00 – з Молдовою.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022-го.

ЄС ухвалив почати з Україною і Молдовою переговори про вступ до Євросоюзу 14 грудня. Коли лідери Євросоюзу ухвалювали відповідне рішення, премʼєр Угорщини Віктор Орбан утримався від голосування і вийшов із зали.

У травні цього року Бельгія, яка зараз головує в ЄС, підтвердила наміри організувати міжурядову конференцію з Україною в червні – до початку головування Угорщини.

5 червня міністри закордонних справ 12 країн ЄС направили листа Бельгії про те, що переговори з Україною та Молдовою про вступ до ЄС потрібно починати вже в червні. Рамки переговорів щодо вступу погодили постійні представники країн ЄС. 

7 червня Єврокомісія надала позитивну оцінку євроінтеграційного прогресу України. Інституція підтвердила, що Україна виконала всі додаткові кроки-реформи, і ЄК підтримує початок переговорів про вступ країни до ЄС.

Переговори про членство тривають роки навіть за наявності зеленого світла з боку країн – членів ЄС, оскільки шлях до членства є довгим і складним. Хорватія була останньою країною, що приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято у 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні