Категорія
Новини
Дата

Болгарія, Угорщина, Чехія та Словаччина матимуть винятки з нафтового ембарго. Терміни й умови визначить Єврокомісія

Деякі країни отримали певні винятки із прийнятої заборони на імпорт Євросоюзом нафти та нафтопродуктів із Росії. Йдеться про Болгарію, Угорщину, Чехію та Словаччину. Єврокомісія проведе моніторинг аби визначити, скільки країнам потрібно часу на адаптацію.

Ключові факти

  • Болгарія отримала виняток щодо ембарго на російську нафту до 2024 року, повідомив Btv з посиланням на премʼєр-міністра Болгарії Кіріла Петкова. Виняток буде детально розписаний у висновку, який опублікують за 2-3 дні, сказав Петков. «Насправді ми будемо єдиною країною, яка має доступ до портів, але для якої буде зроблено послаблення через те, що наша нафтопереробна промисловість розрахована на роботу з російською нафтою» — пояснив Петков.
  • Угорщина отримала винятки з нових санкцій проти Росії, пише Hungary Today з посиланням на заяву премʼєр-міністра країни Віктора Орбана. «Ми підписали угоду, яка передбачає, що ті країни, які отримують нафту через нафтопровід, можуть продовжувати керувати нею на старих умовах», – сказав він.
  • Чехія отримає 18 місяців на адаптацію, повідомив премʼєр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо. Словаччина зможе отримувати нафту з РФ морем, якщо виявиться, що отримати її іншим шляхом неможливо. Іншим країнам, таким як Угорщина, потрібен час для перенастроювання НПЗ. «Ми не встановлюємо певних термінів. Буде моніторинг з боку Єврокомісії, щоб переконатися, що це не займе надто багато часу», — сказав Кроо.

Контекст

Єврокомісія розробила оновлений проєкт шостого пакета санкцій у відповідь на війну в Україні. Запровадження санкцій ЄС потребувало схвалення всіх його 27 країн-членів. Проте, уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокував його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Проти повного ембарго через залежність від російських поставок також виступали Болгарія, Чехія та Словаччина.

30 травня стало відомо, що ЄС прибрав із шостого пакета санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами. Виключити з ембарго постачання нафти трубопроводом «Дружба» було запропоновано, щоб дати Угорщині, Чехії, Словаччині та іншим країнам, які не мають виходу до моря, адаптуватися до заборони. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році Росія постачала в ЄС 720 000 барелів нафти щодня, тоді як морськими шляхами – 1,57 млн барелів на день.

Напередодні лідери ЄС домовилися на саміті в Брюсселі про часткове ембарго на постачання російської нафти. Під санкції потраплять понад дві третини імпорту нафти з РФ. Заборона поки що не стосується постачання нафти трубопроводами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні