Категорія
Новини
Дата

Болгарія може ветувати санкції проти російського «Росатома»

Болгарія може застосувати право вето на рішення щодо запровадження санкції ЄС проти російської атомної енергетики. Про це заявив президент Болгарії Румен Радев на полях саміту ЄС, пише Euroactiv.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Болгарія не може прийняти санкції щодо ядерної енергетики, тому що це безпосередньо вплине на нашу атомну енергетику. Це заборонено», – наголосив він. За словами Радева, болгарська влада розглядає всі сфери, де можливі санкції. «Але там, де на карту поставлені інтереси, як у ядерній енергетиці, ми дуже уважно стежимо», – додав він.
  • «Якщо буде потрібно, ми накладемо наше вето, так», – сказав Радев, відповідаючи на запитання, чи накладе Болгарія вето на санкції у сфері атомної енергетики. 

Контекст

Болгарська АЕС «Козлодуй» має два реактори типу ВВЕР-1000, паливо для яких постачає підрозділ «Росатома». Станція забезпечує близько 37% загального виробництва електроенергії в країні.

Україна закликала ЄС накласти санкції на російську державну атомну компанію «Росатом». Десятий пакет санкцій ЄС проти Росії має бути готовим до кінця лютого. Він може включати обмеження в атомному секторі, заборону російських ЗМІ й відключення більшої кількості банків від системи SWIFT. 

Раніше премʼєр-міністр Угорщини заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики.

Напочатку лютого Європарламент закликав Єврокомісію прискорити ухвалення десятого пакету санкцій проти Росії, включивши до нього «Лукойл» та «Росатом». 

9 лютого в Брюсселі президент Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. «Росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій. Є кроки, які ще мають бути зроблені», – сказав Зеленський. Він нагадав, що завдяки вже запровадженим санкціям російські енергоносії більше ніколи не будуть зброєю проти Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні