Категорія
Новини
Дата

Угорщина заблокує санкції ЄС проти російського «Росатому» – Орбан

Угорщина ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Про це заявив прем’єр-міністр країни Віктор Орбан, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В інтервʼю державному радіо Орбан повторив, що на санкції щодо атомної енергетики «очевидно, необхідно накласти вето».
  • «Ми не дозволимо реалізовувати план включення атомної енергетики в санкції. Про це не може бути й мови», – сказав премʼєр Угорщини.

Контекст

Україна закликала ЄС накласти санкції на російську державну атомну компанію «Росатом». Десятий пакет санкцій ЄС проти Росії має бути готовим до кінця лютого. Він може включати обмеження в атомному секторі, заборону російських ЗМІ й відключення більшої кількості банків від системи SWIFT. 

В Офісі президента України анонсували санкційний саміт в Україні. «Він матиме на меті проаналізувати, що вже зроблено, і розробити потужний план санкцій», – сказав в інтервʼю Forbes голова ОП Андрій Єрмак. 

Захід не вводив санкцій проти «Росатому» з моменту вторгнення Росії в Україну.

Угорська атомна електростанція «Пакш» має чотири невеликі російські реактори ВВЕР 440 загальною потужністю близько 2000 МВт. Вона виробляє приблизно половину своєї електроенергії, а ядерне паливо станція отримує з Росії.

Угода з РФ від 2014 року передбачає розширення АЕС «Пакш» двома реакторами ВВЕР російського виробництва потужністю 1,2 ГВт кожен.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні