Категорія
Новини
Дата

Борг 26 найбідніших країн світу досяг 18-річного максимуму – Світовий банк

2 хв читання

Борг 26 найбідніших країн досяг 18-річного максимуму, а дві третини з них стикаються зі збройними конфліктами або інституційною нестабільністю. Про це йдеться в новій доповіді Світового банку, опублікованій 13 жовтня, пише Reuters

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • 26 країн, у яких проживає 40% найбіднішого населення, мають більше боргів, ніж будь-коли з 2006 року. 
  • Ці країни зараз бідніші, ніж перед початком пандемії, попри те, що решта світу значною мірою оговталася від COVID-19 і відновила траєкторію зростання.
  • 26 найбідніших країн, у яких річний дохід на душу населення становить менш $1145, дедалі більше залежать від грантів Міжнародної асоціації розвитку (МАР) та кредитів із майже нульовою відсотковою ставкою, оскільки ринкове фінансування значною мірою вичерпалося. 
  • Середнє співвідношення їхнього боргу до ВВП, що становить 72%, перебуває на 18-річному максимумі, а половина країн групи або перебувають у стані боргової кризи, або схильні до високого ризику її виникнення, зазначив СБ.
  • Більшість країн із дослідження знаходяться в Африці на південь від Сахари, від Ефіопії до Чаду і Конго, але до списку також потрапили Афганістан і Ємен.
  • Дві третини з 26 найбідніших країн перебувають у стані збройних конфліктів або зазнають труднощів із підтримкою порядку через інституційну та соціальну нестабільність, що перешкоджає іноземним інвестиціям. 
  • Майже всі ці країни експортують сировинні товари, що наражає їх на часті цикли бумів і спадів, йдеться в доповіді Світового банку.
  • Світовий банк планує залучити понад $100 млрд для поповнення фонду МАР до 6 грудня 2024 року, перевершивши рекордні $93 млрд, зібрані у 2021-му. 
  • Поліпшення збору податків, спрощення реєстрації платників податків і підвищення ефективності податкового адміністрування можуть допомогти цим економікам впоратися з внутрішніми проблемами, йдеться у доповіді.

Контекст

У 2024 році 1% найбагатших людей мають більше статків, ніж 95% найбіднішого населення світу разом узяті, йдеться у звіті від 23 вересня від Всесвітнього руху боротьби з нерівністю Oxfam. 

Організація зазначила, що країни Глобального Півдня, попри те, що там живе 79% населення світу, володіють лише 31% світового багатства.

У світі живуть понад 8 млрд людей, але лише на 3000 сімей припадає 13% ВВП, тобто вони володіють приблизно $14 трлн. У 1987 році така сама кількість найбагатших володіла 3% ВВП, отже, за 37 років розрив зріс на 10%. Найбагатший 1% людей володіє 43% усіх світових фінансових активів.

У звіті Світового банку, який ґрунтується на щомісячних телефонних опитуваннях до 2000 домогосподарств, підраховано, що у 2023 році близько 9 млн із 32 млн українців жили в бідності. 

Зростання бідності зумовлене зниженням рівня зайнятості: більше пʼятої частини дорослого населення, яке працювало до війни, втратило роботу, йдеться в доповіді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд