Категорія
Новини
Дата

Британський мільярдер Бренсон здійснив перший туристичний суборбітальний політ. Компанія Безоса відмовилася визнати його космічним

Власник Virgin Galactic і мільярдер Річард Бренсон здійснив перший туристичний суборбітальний політ на кораблі VSS Unity своєї компанії. Компанія засновника Amazon Джеффа Безоса Blue Origin вважає, що апарат Virgin Galactic не піднявся над Землею так високо, аби це можна було вважати польотом у космос.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На орбіту космоплан VSS Unity вивів літак-носій VMS Eve у неділю, 11 липня, з космодрому Америка в Нью-Мексико (США). На висоті близько 12 км космоплан відокремився від носія, запустивши двигун і розігнавшись до швидкості, яка більш ніж утричі перевищує швидкість звуку, пише CNBC.
  • VMS Unity досяг висоти 86,1 км, і екіпаж на кілька хвилин опинився в невагомості: їм дозволили відстебнути ремені безпеки. Після цього корабель спланував на поверхню Землі. Весь політ зайняв трохи більше години.
  • Загалом політ здійснили вісім осіб: сам Річард Бренсон, головний інструктор астронавтів Virgin Galactic Бет Мозес, провідний інженер Virgin Galactic Колін Беннет, віцепрезидент компанії зі звʼязків з урядом і досліджень Сіріша Бандл, а також пілоти VMS Unity – Дейв Маккей, Майкл Масуччі та пілоти VMS Eve – Фредерік Стеркоу і Келлі Латімер.
  • VSS Unity розрахований на розміщення до шести пасажирів разом із двома пілотами. Нині компанія має близько 600 бронювань квитків на майбутні рейси, які продаються за ціною від $200 000 до $250 000 за місце. Почати комерційну експлуатацію планується на початку 2022 року.
  • Також Virgin Galactic розігрує безкоштовний квиток на політ у космос для двох. Участь безкоштовна, але можна за бажанням зробити пожертвування від $5 до $100. Гроші спрямують благодійному фонду Charities Aid Foundation America, який, у свою чергу, направить гроші організації Space for Humanity («Космос для людства»).

 

Контекст

Бренсон заснував Virgin Galactic у 2004 році з метою надання пасажирам послуги суборбітального космічного туризму. Розробку супроводжували кілька невдач. Зокрема, у 2007 році вибухнув двигун, внаслідок чого загинули три співробітники. Також у 2014 році сталася аварія корабля, в результаті чого загинув пілот.

Вчора був четвертий політ Virgin Galactic і перший з більш ніж одним пасажиром. Спочатку не планувалася участь Бренсона, але плани змінилися після того, як мільярдер Джефф Безос оголосив, що 20 липня відправиться рейсом своєї компанії Blue Origin на кораблі New Shepard. Зрештою Бренсон став першим із засновників космічних компаній, що полетів на власному кораблі.

Однак компанія Безоса Blue Origin уже назвала корабель VSS Unity «висотним літаком», а не повноцінним космічним кораблем. Blue Origin зауважує, що її корабель долає умовну межу космосу, а Unity Бренсона – ні. Справа в тому, що Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) визнає кордоном космосу 80,4 км. Тоді як Міжнародна авіаційна федерація вважає, що межа космосу знаходиться на висоті 100 км, відома як лінія Кармана. Її було визначено міжнародною угодою як відправну точку космосу. Капсула ракети New Shepard долала 100 км у 12 з 15 польотів, а VSS Unity на таку висоту не залітала – максимум було 89 км.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні