Категорія
Новини
Дата

British American Tobacco заплатить $635 млн за продаж цигарок до Північної Кореї в обхід санкцій

Компанія British American Tobacco (BAT) має виплатити $635 млн (£512 млн) плюс відсотки владі США після того, як її дочірня компанія визнала продаж цигарок до Північної Кореї всупереч санкціям, пише ВВС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У вівторок, 25 квітня, було укладено мирову угоду між BAT та міністерством юстиції США й управлінням з контролю за іноземними активами міністерства фінансів. Влада США заявила, що врегулювання повʼязане з діяльністю компанії у Північній Кореї в період з 2007 по 2017 рік.
  • Помічник генерального прокурора міністерства юстиції Метью Олсен заявив, що врегулювання стало «кульмінацією тривалого розслідування», назвавши його «найбільшим санкційним штрафом проти Північної Кореї в історії міністерства юстиції».
  • За його словами, BAT брала участь у «складній схемі обходу санкцій США та продажу тютюнових виробів до Північної Кореї» через дочірні компанії.
  • «У період із 2007 по 2017 рік ці сторонні компанії продавали тютюнові вироби до Північної Кореї та отримали близько $428 млн», – зазначив він.
  • Глава British American Tobacco Джек Боулз сказав, що компанія «глибоко шкодує через неправомірну поведінку».
  • BAT заявила, що уклала «угоду про відтермінування судового переслідування з міністерством юстиції та угоду про цивільне врегулювання з OFAC, а непряма дочірня компанія BAT у Сінгапурі уклала угоду про визнання провини з міністерством юстиції».
  • Кримінальні звинувачення було також висунуто проти північнокорейського банкіра Сім Хен Сопа і китайських посередників Цінь Гоміна і Хан Ліньліна за сприяння продажу тютюну до Північної Кореї.

Контекст

США ввели жорсткі санкції проти Північної Кореї у звʼязку з її ядерною та ракетною діяльністю.

British American Tobacco – одна з найбільших у світі тютюнових транснаціональних корпорацій та одна з 10 найбільших компаній Великої Британії, їй належать великі сигаретні бренди, включаючи Lucky Strike, Dunhill та Pall Mall.

За даними ВВС, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин затятий курець. Торік США намагалися домогтися від Ради Безпеки ООН заборони експорту тютюну до Північної Кореї, але на це наклали вето Росія та Китай.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні