Категорія
Новини
Дата

Крадіжки криптовалюти торік досягли рекордних $3,8 млрд. Найбільші кібератаки здійснювали хакери з Північної Кореї

Минулий рік був гіршим за всю історію пограбувань криптовалюти: хакери вкрали цілих $3,8 млрд на чолі зі зловмисниками, повʼязаними з Північною Кореєю, повідомила аналітична компанія з блокчейну Chainalysis, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У звіті Chainalysis сказано, що хакерська активність «спалахувала і падала» протягом року з «величезними сплесками» у березні та жовтні. Жовтень став найбільшим місяцем для злому криптовалюти: $775,7 млн було вкрадено в результаті 32 окремих атак.
  • Хакери, повʼязані з Північною Кореєю, зокрема, кіберзлочинний синдикат Lazarus Group, були, безумовно, найбільш активними, викравши торік близько $1,7 млрд. «У 2022 році вони побили власні рекорди з крадіжки», — йдеться в повідомленні.
  • Північна Корея відкинула звинувачення у кібератаках. За даними групи експертів, які стежать за санкціями ООН, Північна Корея все більше покладається на хакерські атаки для фінансування своїх ракетних та ядерно-збройових програм, особливо у звʼязку з тим, що публічно заявлена торгівля скоротилася через санкції та карантин COVID- 19.
  • «Не буде перебільшенням сказати, що злом криптовалюти – це значна частина економіки країни», — сказали у Chainalysis.
  • Минулого року було зафіксовано рекордну кількість криптовалютних транзакцій, повʼязаних з незаконною діяльністю, які загалом досягли $20,1 млрд, повідомила Chainalysis.
  • Дослідники виявили, що шахраї використовували цілу низку тактик, зокрема, й розгортання програм-вимагачів для отримання доходу. Енн Нойбергер, заступник радника з національної безпеки США з кібербезпеки та нових технологій, заявила в липні, що гроші, вкрадені за допомогою хакерських атак, становлять приблизно одну третину фінансування програм розробки озброєнь Пхеньяну, пише Bloomberg.
Крадіжки криптовалюти торік досягли рекордних $3,8 млрд. Найбільші кібератаки здійснювали хакери з Північної Кореї /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Контекст

Глобальна агенція «Інтерпол» готується до ризику того, що імерсивні онлайн-середовища – «метасвіт» – можуть створити нові види кіберзлочинів і дати змогу вже наявним злочинам відбуватися в більшому масштабі.

Згідно з експертами ООН, які слідкують за впровадженням санкцій, гроші від незаконних кібероперацій Північної Кореї допомагають фінансувати розробку балістичних ракет і ядерні програми країни. За оцінками американських урядових експертів з кібербезпеки, Північна Корея «отримує близько третини грошей для своїх ракетних розробок саме з кібердіяльності».

Аналітична фірма Chainalysis повідомляє, що Північна Корея вкрала приблизно $1 млрд за перші девʼять місяців 2022-го лише з децентралізованих криптобірж.

На рахунку північнокорейських хакерів низка великих злочинних операцій. У 2014-му відбулася атака на Sony Pictures перед виходом фільму «Інтервʼю» про вигаданий замах на вбивство Кім Чен Ина. У 2016-му був рейд на центральний банк Бангладешу. У 2017-му Lazarus Group випустила руйнівний вірус WannaCry, який потрапив до принаймні 200 000 компʼютерів у лікарнях, нафтових компаніях, банках та інших організаціях.

За даними дослідників Гарварду, Північна Корея також робить запаси криптовалюти завдяки власним майнінговим операціям. Ці операції можливі завдяки великим запасам вугілля, які країна не може експортувати через санкції ООН.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні