Категорія
Новини
Дата

G7 можуть запровадити санкції проти фірм із Китаю, Ірану та Північної Кореї за допомогу військовим РФ – Bloomberg

2 хв читання

Держави-члени «Великої сімки» (G7) обговорюють питання про те, чи слід запровадити санкції проти компаній у Китаї, Ірані та Північній Кореї, які, на їхню думку, постачають Росії деталі та технології військового призначення, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Мета полягає в тому, щоб узгодити пакет заходів до 24 лютого, роковин вторгнення Росії в Україну, повідомили джерела. Обговорення все ще тривають, і дії, вжиті кожною державою G7, можуть бути різними, сказало одне з джерел. Також усе ще вирішується питання щодо компаній, які можуть бути включені до списків.
  • Будь-які дії відображатимуть зусилля G7 щодо припинення потоку матеріалів військового призначення до Росії через треті країни, які не приєдналися до санкцій, введених після її вторгнення. Зокрема, є побоюювання, що компанії можуть допомагати Росії оминати санкції.
  • США вже висловили Китаю стурбованість із приводу нелетального обладнання, наданого Росії.
  • Союзники України вже наклали санкції на іранські фірми, які, ймовірно, поставляють до Росії безпілотники, і тепер прагнуть розширити ці заходи. І Іран, і Північна Корея заперечують допомогу Росії у війні. 
  • Деякі країни G7 вважають, що китайські фірми продають технологічні компоненти, такі як мікрочипи, які приносять користь Росії у воєнному відношенні. Також робляться дипломатичні зусилля щодо усунення будь-яких можливих лазівок у санкціях, які може використовувати Росія, при цьому обладнання потенційно може проходити через інші країни, у тому числі Обʼєднані Арабські Емірати, Туреччину та Індію.

Контекст

Десятий пакет санкцій ЄС готує до 24 лютого – роковин початку великої війни. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію, – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами. Обсяг обмежень у рамках десятого пакету санкцій проти Росії становитиме €10 млрд. Новий пакет торкнеться технологій і обходження санкцій.

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

З серпня Росія почала активно використовувати іранські дрони Shahed-136, які самі росіяни називають «Герань-2». 

На відміну від українських атак, коли було використано близько 10 дронів, росіяни почали здійснювати масовані обстріли Shahed-136. Імовірно, Росія замовила в Ірану близько 2500 таких дронів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні