Категорія
Новини
Дата

G7 можуть запровадити санкції проти фірм із Китаю, Ірану та Північної Кореї за допомогу військовим РФ – Bloomberg

Держави-члени «Великої сімки» (G7) обговорюють питання про те, чи слід запровадити санкції проти компаній у Китаї, Ірані та Північній Кореї, які, на їхню думку, постачають Росії деталі та технології військового призначення, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Мета полягає в тому, щоб узгодити пакет заходів до 24 лютого, роковин вторгнення Росії в Україну, повідомили джерела. Обговорення все ще тривають, і дії, вжиті кожною державою G7, можуть бути різними, сказало одне з джерел. Також усе ще вирішується питання щодо компаній, які можуть бути включені до списків.
  • Будь-які дії відображатимуть зусилля G7 щодо припинення потоку матеріалів військового призначення до Росії через треті країни, які не приєдналися до санкцій, введених після її вторгнення. Зокрема, є побоюювання, що компанії можуть допомагати Росії оминати санкції.
  • США вже висловили Китаю стурбованість із приводу нелетального обладнання, наданого Росії.
  • Союзники України вже наклали санкції на іранські фірми, які, ймовірно, поставляють до Росії безпілотники, і тепер прагнуть розширити ці заходи. І Іран, і Північна Корея заперечують допомогу Росії у війні. 
  • Деякі країни G7 вважають, що китайські фірми продають технологічні компоненти, такі як мікрочипи, які приносять користь Росії у воєнному відношенні. Також робляться дипломатичні зусилля щодо усунення будь-яких можливих лазівок у санкціях, які може використовувати Росія, при цьому обладнання потенційно може проходити через інші країни, у тому числі Обʼєднані Арабські Емірати, Туреччину та Індію.

Контекст

Десятий пакет санкцій ЄС готує до 24 лютого – роковин початку великої війни. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію, – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами. Обсяг обмежень у рамках десятого пакету санкцій проти Росії становитиме €10 млрд. Новий пакет торкнеться технологій і обходження санкцій.

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

З серпня Росія почала активно використовувати іранські дрони Shahed-136, які самі росіяни називають «Герань-2». 

На відміну від українських атак, коли було використано близько 10 дронів, росіяни почали здійснювати масовані обстріли Shahed-136. Імовірно, Росія замовила в Ірану близько 2500 таких дронів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні