КНДР намагається приховати постачання боєприпасів до Росії – США /Gettyimages
Категорія
Новини
Дата

КНДР намагається приховати постачання боєприпасів до Росії – США

Gettyimages

США звинувачують Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні. Країна намагається приховати поставки, створивши враження, що боєприпаси вирушають до країн Близького Сходу чи Північної Африки, пише CNN із посиланням на нещодавно розсекречені розвіддані.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Офіційні особи США вважають, що таємні поставки з Північної Кореї, а також безпілотники та інше озброєння, яке Росія придбала в Ірану, є ще одним свідченням того, що за вісім місяців боїв арсенали Москви скоротилися. Нещодавні розвідувальні дані, що свідчать про те, що постачання тривають, надійшли приблизно через два місяці після того, як розвідувальна спільнота США заявила, що, на їхню думку, Росія перебуває в процесі закупівлі мільйонів ракет та артилерійських снарядів у Північної Кореї для використання на полі бою.
  • «У вересні КНДР публічно заперечувала, що мала намір постачати боєприпаси Росії», – заявив координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джон Кірбі у заяві для CNN. За його словами, є дані, що КНДР таємно забезпечує Росію значною кількістю артилерійських снарядів, приховуючи при цьому реальне місце призначення зброї, намагаючись створити враження, що вона прямує до країн Близького Сходу чи Африки.
  • Офіційні особи не надали доказів на підтримку нових звинувачень. У розсекречених розвідданих також немає подробиць про те, скільки зброї входить до поставки і як за неї платитимуть. «Ми продовжимо стежити за тим, чи будуть отримані ці поставки», – сказав Кірбі.
  • Два тижні тому директорка національної розвідки Авріл Хейнс заявила, що «експортний контроль змушує Росію звертатися до таких країн, як Іран та Північна Корея, по поставки, включаючи БПЛА, артилерійські снаряди та ракети».

Контекст

У вересні ЗМІ стало відомо, що Росія купує артилерійські снаряди в КНДР. Це є ознакою того, що глобальні санкції серйозно обмежили її ланцюжки поставок і змусили звернутися до держав-вигнанців по військову допомогу.

Офіційний представник США заявив, що окрім ракет малої дальності та артилерійських снарядів Росія, як очікується, спробує закупити додаткове північнокорейське обладнання в майбутньому.

Оскільки більшість країн діють обережно перед американським тиском, Росія зосередила свої зусилля на укладанні угод з Іраном та Північною Кореєю.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

На початок листопада планується відправлення з Ірану до Росії партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, повідомляє Головне управління розвідки. Своєю чергою CNN пише, що окрім безпілотників Іран готується надати балістичні ракети малої дальності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні