Категорія
Новини
Дата

Бюджет Росії у червні недоотримав 20% нафтогазових доходів

У липні бюджет Росії поповнився на 284,8 млрд руб. за рахунок додаткових доходів від продажу нафти і газу, пишуть «Ведомости». Це на 74,7 млрд руб. менше, ніж очікував Мінфін країни-агресора.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом у червні доходи РФ від енергетичної галузі перевищили прогнози на 138,9 млрд руб. Позитивну різницю в міністерстві пояснили «перехідними авансовими платежами за попередній місяць імпортним митом на газ».
  • У серпні додаткові доходи від енергетичного сектору досягнуть 359,5 млрд руб., прогнозують у Мінфіні. 
  • Через скасування бюджетного правила додаткові доходи не підуть на закупівлю іноземної валюти. «У звʼязку з тимчасовим призупиненням на 2022 рік окремих положень бюджетних правил […] купівля іноземної валюти та золота за рахунок зазначених вище коштів не проводитиметься», – уточнили в Мінфіні.

Контекст

Раніше Bloomberg підрахував, що у 2022 році РФ зароблятиме на продажі нафти та газу в середньому близько $800 млн на день. За підсумками року нафтогазові доходи країни можуть зрости на 20% – до $285 млрд. З урахуванням експорту металів країна-агресор може заробити приблизно стільки ж, скільки Захід заморозив на її рахунках у рамках санкцій, тобто близько $300 млрд.

Наприкінці червня на саміті лідери G7 розглянули «доцільність запровадження тимчасового обмеження цін на імпорт російських енергоносіїв». До цього США запропонували встановити ліміт цін на російську нафту, а офіційний представник G7 заявив, що лідери «Сімки» погодилися з тим, що це хороша ідея. Але щоб втілити її в життя, потрібно зробити «велику роботу».

Вторгнення в Україну та подальші санкції призвели до суттєвих втрат російського нафтового сектору. Лише до кінця 2022 року обсяг недоотриманих доходів оцінюється у $79 млрд, підрахували експерти KSE Institute.

Російський бюджет може недоотримати $85 млрд цього року через значну знижку на нафту марки Urals, свідчить дослідження компанії Rystad Energy. Urals з квітня торгується у межах $30–40 за барель нижче еталонної Brent. Аналітики зазначають, що санкції проти РФ мають значний вплив на галузь та зменшують нафтогазові доходи Кремля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні