Категорія
Новини
Дата

Частка США у венчурному капіталі оборонних стартапів Європи зросла за рік утричі – FT

1 хв читання

Інвестори зі США у 2024 році забезпечили понад 65% інвестицій венчурного капіталу в оборонні технології в Європі, порівняно з 18% у 2023 році на тлі глобальних конфліктів, пише Financial Times

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • Загальний обсяг венчурного капіталу, залученого в Європі з 2018 року для оборонно-технологічних підприємств, сягнув $3 млрд, причому 87% з них припадає на Німеччину, Велику Британію та Францію, свідчить дослідження компанії Dealroom.
  • Венчурні інвестори, зокрема в Європі, довгий час остерігалися підтримувати оборонні компанії з етичних міркувань, але ситуація почала змінюватися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, зазначило FT.
  • Американські венчурні компанії надали європейським оборонним стартапам $458 млн за цей рік, що більш ніж утричі перевищує суму, інвестовану будь-коли раніше.
  • У 2024 році венчурні інвестиції в оборонні технології можуть досягти $1 млрд, за прогнозами Dealroom.
  • Це зростання свідчить про різкий розворот у порівнянні з попереднім роком, коли понад половина венчурного фінансування оборонних технологій в Європі надходило від внутрішніх інвесторів.
  • Найбільша угода в Європі під керівництвом США – залучення €450 млн мюнхенським стартапом Helsing за участі General Catalyst, Accel та Lightspeed Venture Partners. Завдяки цьому Мюнхен став лідером за обсягом венчурного фінансування в оборонних технологіях у Європі. 
  • На сектор оборонних технологій Європи зараз припадає 1,8% венчурного фінансування. З 2022 року цей показник збільшився більш ніж утричі.

Контекст 

У 2024 році на українській мапі венчурних інвестицій з’явилися чотири нових фонди: Douple Tap Investments, Resist UA, Nezlamni та Kóryos. Майже всі вони інвестують у military чи defence tech. «Старі» ж цивільні фонди дедалі більше замислюються про військову вертикаль. Водночас у найбільшого акселератора України, державного Brave1, на розгляді уже 2000 проєктів, які шукають потенційних інвесторів. 

Ринок очікує, що частка вітчизняних виробників зростатиме щороку на 5% і може досягнути 65% уже у 2027-му, зважаючи на державну підтримку й нарощення власного виробництва нових видів озброєнь. Як влаштований defence tech ринок, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд