Категорія
Новини
Дата

Через війну 39% українців втратили роботу. Динаміка повернення на робочі місця сповільнилася

Динаміка показників повернення на робочі місця, яка тривала три місяці поспіль, у липні сповільнилася, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». Водночас частка тих, хто втратив роботу після початку повномасштабної війни, зросла до 39% з 35% у червні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Серед тих, хто мав роботу до війни наразі працюють 59%: повноцінно – 34%, віддалено або частково – 19%, знайшли нову роботу – 6%. Натомість зросла кількість тих, хто роботу все ж таки втратив – з 35% у червні до 39% у липні. Найбільше останніх серед мешканців сходу, жінок, найбідніших, тих, хто працює в приватному секторі або має власну справу, а також внутрішньо переміщених осіб. 
  • У динаміці по регіонах спостерігається подальше зростання кількості безробітних серед мешканців сходу (у червні – 53%, у липні – 57%). Також помітно певне зростання кількості тих, хто втратив роботу і серед мешканців центральних та західних областей (у центрі – 37, на заході – 32%). 
  • Половина працюючих зазнали зниження зарплати від 10% і більше відсотків. У 43% зарплата не змінилась, в 9% – зросла. Найбільше тих, хто відчув зниження доходів серед тих, хто працює зараз віддалено або частково та підприємців. Тоді як серед державних службовців відносна більшість зберегла попередню зарплатню.
  • Відносна більшість (57%) готова продовжувати працювати навіть у разі зменшення заробітної плати, 40% – займають більш активну позицію (шукатимуть нову роботу). Останніх більше серед молоді, тих, хто працює в приватному секторі, або сам на себе. 
  • Серед тих, хто втратив роботу на час війни, лише третина активно її зараз шукає. Ще 23% думають над цим, і 41% – займають вичікувальну позицію. Менш мотивовані ніж інші на пошук нової роботи старші опитані, держслужбовці, та ті, хто мають заощадження.
  • Опитування проводилося 23-24 липня серед українців віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Контекст

На початку червня Work.ua зафіксував новий рекорд за кількістю вакансій – 25 000. «Це в три рази менше ніж до війни, але вже в чотири рази більше ніж в березні», – повідомив співзасновник і керівник Work.ua Артур Міхно. Кількість шукачів повернулася до довоєнного періоду, каже Міхно. Щодня сайт відвідує вже понад 500 000 осіб.

Work.ua також фіксує стійкий тренд на збільшення стабільності бізнесів: понад 75% компаній постійно продовжують більшу частину вакансій. «Кризу нестабільності пройдено», – вважає Міхно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні