Рятівне коло ІТ. Десятки тисяч українців кинулись вчитись на програмістів. Чи знайдеться їм робота /Ілюстрація Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Рятівне коло ІТ. Десятки тисяч українців кинулись вчитись на програмістів. Чи знайдеться їм робота

Ілюстрація Shutterstock

IT-індустрії, де працює 285 000 фахівців, завжди не вистачає кадрів. Але війна змусила десятки тисяч українців вчитись на розробників. Чи в змозі ринок дати роботу армії новачків

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

За два тижні на безкоштовний курс з основ програмування до EPAM, де працює понад 14 000 співробітників, подалася рекордна кількість охочих – понад 18 000. З березня наплив охочих стати айтівцями відчула не тільки найбільша ІТ-компанія країни, а й профільні школи.

«Під час кожної кризи люди намагаються опанувати більш затребувані спеціальності», – каже Анастасія Фролова, Country Manager SoftServe. З 24 лютого кількість студентів в IT-школі Mate academy зросла на 50% – 550 на навчанні повного дня і 2000 на курсах без графіка. У конкурента GoIT – на 40%, до 5000 студентів. Українці прагнуть зберегти свій довоєнний рівень життя, каже засновник GoIT Антон Чорний. Студенти його школи намагаються увійти в ІТ із сільського господарства, малого бізнесу тощо. 

Держава також заохочує ставати тестувальниками та програмістами. Мінцифри запустило освітній проєкт IT Generation, який на пілотній стадії проспонсорує навчання 3000 українців. У липні відомство зібрало заявки від 71 школи, а в серпні відібрані заклади мають почати навчання 1000 охочих. 

Рятівне коло ІТ. Десятки тисяч українців кинулись вчитись на програмістів. Чи знайдеться їм робота /Фото 1

Через наплив охочих з’являться нові школи. Проте багато людей вони не навчать. «За останні два роки ринок EdTech перетворився з інформаційного бізнесу з проведенням вебінарів на професійний з відповідною інфраструктурою», – каже Чорний. Новачкам її бракує.

Потрібні інвестиції, щоб масштабуватися з етапу «фаундер сам навчає й сам перевіряє домашку» до автоматичної перевірки коду, системи контролю якості занять і розширення штату. «Ці школи проживуть 7–8 місяців і підготують додатково 100 людей, але на більші запуски будуть не здатні», – говорить він. 

На що дивитись студентам? «Школа має бути готова провести безкоштовно вебінар, дати доступ до своїх матеріалів, щоб студент подивився на контент-складову, а не просто прочитав сайт», – каже Чорний. 

Варто також подивитися, з якими компаніями школа має партнерства, чи є практичний досвід у викладачів, де працюють випускники школи і який взагалі відсоток працевлаштування, радить Фролова з SoftServe. 

На кінець 2022-го ринок може збільшитися на 30 000 випускників з IT-шкіл, підраховує засновник GoIT. Це майже удвічі більше, ніж у 2021 році, коли школи випустили 17 000. Чи знайдуть вони роботу? 

Який вигляд має світчер на курсі EPAM

Який вигляд має світчер на курсі EPAM

(натисніть "читати більше")

  • Чоловіків та жінок на курсі приблизно порівну.
  • 71% студентів віком від 18 до 44 років.
  • Найбільше зареєстрованих із Києва – майже третина, а кожен восьмий із Харкова чи Львова. При цьому 92% опитаних перебувають в Україні. 
  • Попередній професійний досвід потенційних світчерів – освіта, ритейл, фінанси та сфера обслуговування. Також серед них є працівники театру, реставратор антикварної літератури, комплектувальник меблів і бібліотекар.
  • Майже половина студентів курсу працювали у статусі фахівця, а кожен пʼятий був директором чи власником бізнесу. 

Ринок (не) гумовий

Загроза для IT-шкіл із досвідом якраз не в конкуренції, а у відновленні темпів найму, каже Антон Чорний GoIT. Кількість IT-вакансій на профільному сервісі Djinni в середині березня впала у 2,5 раза – до 10 037 вакансій. Джуніорам було складніше за всіх. Рекрутери у березні писали їм у сім разів менше, ніж напередодні повномасштабної війни, – з понад 8000 запитів до 1216. 

IT-школа Mate academy в березні працевлаштувала 25 студентів. До 24 лютого роботу знаходили 50–60 студентам щомісяця. Для Mate academy це прямий заробіток, бо студенти навчаються безкоштовно. Платити починають після працевлаштування, відраховуючи 17% заробітної плати протягом двох років. Mate academy вихід знайшов на німецьких і польських платформах для пошуку роботи.

«Раніше джуніори за два-три тижні могли знайти роботу, зараз потрібно місяць-півтора», – говорить Анна Апостол, співзасновниця Mate academy, відповідальна за працевлаштування студентів. Відсоток учнів Mate Academy, що знайшли роботу, знизився з 93% на початку лютого до 85–90% у липні.

Рятівне коло ІТ. Десятки тисяч українців кинулись вчитись на програмістів. Чи знайдеться їм робота /Фото 2

Олександр Воронов, військовий ЗСУ, проходить курс Mate academy на фронті

Рятівне коло ІТ. Десятки тисяч українців кинулись вчитись на програмістів. Чи знайдеться їм робота /Фото 3

Олександр Воронов, військовий ЗСУ, проходить курс Mate academy на фронті

Попередній слайд
Наступний слайд

Ринок поступово виходить з березневого піке. У квітні школа працевлаштувала 50 студентів, а загалом з 24 лютого – понад 250. Кількість запитів від рекрутерів до розробників-початківців збільшилася з березня майже втричі – до 3324 на початку липня. Проте це лише третина від показників початку лютого, свідчать дані Djinni. Великі сервісні компанії, які були найбільшими роботодавцями для новачків, відновлювати темпи найму не спішать.

SoftServe, де до повномасштабної війни працювало майже 11 000 айтівців, шукає здебільшого або досвідчених розробників з двома роками досвіду і більше, або нішевих фахівців на кшталт DevOps. Решту закривають своїми співробітниками з бенчу.

З 24 лютого компанія виросла на 1000 фахівців, 100 з яких найняли в Україні. «Зараз ми не бачимо можливості зростати початківцями, але сподіваємося, що це тимчасове явище», – розповідає Фролова. Роботу академії й інших курсів компанія не припиняла.

На роботу після перемоги

Чи є сенс перескакувати в IT зараз? Ринок буде голодний після перемоги, вважає Чорний. «Під час коронакризи було те саме: великі компанії затаїлися за місяць до й на два-три місяці після розпалу пандемії. Потім почалося стрімке збільшення вакансій. Цей відкладений попит відбувся тоді і буде зараз», – вважає він. 

Тим, хто вже навчається, варто здобувати досвід на власних спецпроєктах або фріланс-платформах. «Коли ринок стане активнішим, такі студенти будуть першими в черзі на роботу», – каже Фролова. 

З 18 000 світчерів, що подалися на курси EPAM, до другого етапу дійшла лише десята частина, каже керівник EPAM University Program Денис Гриньов. Найм молодих фахівців у червні перебуває на рівні 70% від довоєнного. «Потрібно подаватися на 200–250 вакансій, щоб отримати офер. Шукати рекрутерів у Linkedin, просити в них тестове завдання й показувати свої робочі проєкти. Треба бути втричі активнішим, – каже Апостол. – У COVID було гірше». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні