Чиста купівля валюти українцями у грудні сягнула $1 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Чиста купівля валюти українцями у грудні сягнула $1 млрд

Getty Images

Минулого місяця чиста купівля валюти населенням зросла до рекордного показника – $1,026 млрд, повідомляє Національний банк України. Відповідно до даних НБУ, українці в грудні купували більше валюти, ніж продавали.

Ключові факти

  • У грудні купівля валюти українцями досягла максимуму за 11 років. Останній рекорд було зафіксовано восени 2012 року, коли чиста купівля становила спершу в жовтні – $2,17 млрд, а потім у листопаді $1,52 млрд.
  • Згідно з даними регулятора, українці зменшили продаж готівкової іноземної валюти до $1,26 млрд, а купівля зросла до $2,06 млрд.
Чиста купівля валюти українцями у грудні сягнула $1 млрд /Фото 1

Інфографіка: НБУ

  • Фізособи також збільшили купівлю безготівкової валюти – до $530 млн із $507 млн у попередньому місяці. 
  • Продаж безготівкової валюти у грудні зріс до $312 млн із $260 млн у листопаді.
  • У листопаді 2023-го чиста купівля валюти населенням становила $622 млн.

Контекст

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого 2022 року. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

1 грудня НБУ дозволив банкам і обмінникам торгувати валютою без обмежень. 13 грудня курс на міжбанку перетнув рівень 37 грн/$. Готівковий долар вдень 14 грудня коштував близько 37,7 грн/$. Ще в листопаді гривня кілька разів впритул наближалася до позначки 36 грн/$. Після переходу до гнучкості обсяги міжбанку зросли у три рази — до $90 млн на день, зазначив голова НБУ. Девальвація гривні зараз – ознака повернення ринку до звичного режиму курсоутворення, що був притаманний і довоєнним часам, вважає Пишний. 

 Згідно з консенсус-прогнозом, зібраним іспанською консалтинговою компанією Focus Economics серед 28 міжнародних та українських аналітичних установ, очікування на кінець першого кварталу 2024-го щодо курсу – 37,46 грн/$ і 40,18 грн/€, на кінець першого півріччя – 37,94 грн/$ та 41,03 грн/€.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні