Категорія
Новини
Дата

Cпецслужби Франції та ОАЕ у 2017 році зламали телефон Павла Дурова – WSJ

1 хв читання

Спецслужби Франції та Обʼєднаних арабських еміратів у 2017 році провели спільну операцію і зламали iPhone Павла Дурова. А через рік президент Франції Емманюель Макрон пропонував засновнику Telegram перенести штаб-квартиру компанії у Париж, але він відмовився. Про це пише WSJ із посиланням на знайомі із ситуацією джерела.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Операція, яку провели спецслужби, отримала кодову назву Purple Music («Фіолетова музика»).
  • Злам Telegram був довгостроковим завданням шпигунських служб, розповів колишній співробітник Головного управління внутрішньої безпеки Франції. 
  • Французькі спецслужби були вкрай стурбовані тим, що «Ісламська держава» використовує Telegram для вербування бойовиків і організації терактів.
  • За словами співрозмовників WSJ, у Telegram тривалий час ігнорували повістки і постанови суду з Франції, які приходили на електронну пошту компанії.
  • У 2018 році під час спільної вечері президент Франції Макрон запропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram з ОАЕ до Парижа, але Дуров відмовився, повідомили співрозмовники видання. 
  • Наведені факти жодним чином не означають, що зустріч із Макроном або злам смартфона Дурова зіграли роль у його затриманні, але ці подробиці «проливають світло» на його стосунки з Францією та ОАЕ, зазначила WSJ.

Контекст

Засновника Telegram Павла Дурова затримали ввечері 24 серпня в аеропорту Ле Бурже. Разом із бізнесменом були охоронець і дівчина. Ймовірно, це блогерка і коуч із криптовалют Юлія Вавілова. 

Прокуратура Франції підозрює Дурова в 12 злочинах, серед яких відмова співпрацювати з владою, відмивання грошей і співучасть у поширенні наркотиків і дитячої порнографії. 27 серпня ОАЕ запросили у Франції консульський доступ до затриманого засновника Telegram.

Дуров – один із найзагадковіших лідерів IT-індустрії, він веде вкрай закритий спосіб життя. У засновника Telegram чотири громадянства – РФ, Сент-Кітс і Невіс (держава на Карибських островах), Франції та ОАЕ. Паспорти ОАЕ й Франції засновник Telegram отримав у 2021 році. Підстави, за якими він отримав громадянство Франції, невідомі. 

Глобальна аудиторія Telegram – 950 млн активних користувачів на місяць, писав Дуров у своєму каналі у липні 2024-го. Українських користувачів Telegram – менше 3% від глобальної аудиторії месенджера, повідомив він у травні цього року. Месенджером Telegram користується 88% українців, йдеться у дослідженні Kantar Ukraine за грудень 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд