Категорія
Новини
Дата

Данія планує виділити Україні додаткові $2,6 млрд військової допомоги

Данія планує збільшити свої витрати на військову допомогу Україні на 17,9 млрд крон ($2,6 млрд) цього і наступного року, повідомила премʼєр-міністр Метте Фредеріксен, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Данія у березні заснувала фонд у розмірі $1 млрд для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні у 2023 році.
  • Фредеріксен, яку розглядають як можливу претенденту на пост нового генсека НАТО, у понеділок повідомила, що уряд планує додати до фонду ще 7,5 млрд крон цього року і 10,4 млрд крон наступного року.
  • «Цей великий внесок ще більше посилить бойові можливості ЗСУ в короткостроковій і середньостроковій перспективі», – написав президент України Володимир Зеленський.
  • Нові гроші призначені для військової допомоги, уточнює Danmarks Radio.

Контекст

Заяву було зроблено напередодні візитів держсекретаря США Ентоні Блінкена цього тижня до сусідніх Данії країн з Північної Європи – Швеції, Норвегії та Фінляндії.

Генеральний секретар трансатлантичного військового альянсу Єнс Столтенберг повинен піти у відставку у вересні. Фінляндія нещодавно приєдналася до НАТО через вторгнення Росії до України, а Швеція сподівається приєднатися до саміту альянсу у Вільнюсі в липні.

Данія оголосила про запуск інвестиційного фонду для України на 1 млрд данських крон, що становить близько $133 млн. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко за підсумками Українського інвестиційного форуму в Копенгагені, який відбувся 26 травня. Свириденко пояснила, що спеціальний інвестиційний фонд буде фінансувати проєкти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень, і буде доступний як для державного, так і для приватного секторів. 

За даними Мінекономіки, з початку великої війни Данія надала Україні військової підтримки на $1,4 млрд, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова, досягла $212 млн.

Зокрема, країна віддала всі свої самохідні гаубиці CAESAR, її уряд сподівається передати перші одиниці танків Leopard 1 протягом весни 2023 року, а також чекає на рішення партнерів щодо винищувачів.

Також прем’єр-міністр Королівства Данія Метте Фредеріксен після візиту в Україну повідомила, що країна долучилася до «зернової угоди» у рамках Grain From Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні