Нідерланди можуть відправити винищувачі F-16 до України після навчання пілотів – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Нідерланди можуть відправити винищувачі F-16 до України після навчання пілотів – Bloomberg

Getty Images

В останні тижні уряд Нідерландів ініціював переговори з офіційними особами США, щоб змусити адміністрацію президента Джо Байдена дати зелене світло на постачання F-16, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Нідерланди, ймовірно, направлять в Україну винищувачі F-16 після навчання пілотів.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Після кількох місяців тиску з боку Києва та союзних урядів Байден оголосив минулого тижня, що США підтримають зусилля щодо навчання українських пілотів використанню літаків.
  • Нідерланди та Данія очолюють коаліцію з підготовки пілотів за підтримки Великої Британії та Бельгії. 
  • За словами одного з джерел, уряд Нідерландів вже вивчає та обговорює зі своїми союзниками можливі плани постачання. Незважаючи на готовність уряду Нідерландів допомогти посилити українську ППО «якнайшвидше», підготовка пілотів, планування та логістика можуть зайняти багато місяців.
  • Нідерланди мають на озброєнні 42 винищувачі F-16, 24 з яких нині використовуються армією і не можуть бути відправлені в Україну до середини 2024 року.
  • Десяток з 18 інших літаків мали продати Draken International, але уряд відклав передачу літаків у грудні без пояснення причин, пославшись на комерційну конфіденційність.
  • Хоча остаточного рішення про постачання ще не ухвалено, Україна може отримати деякі з літаків, які виставлені на продаж, або деякі з 24 літаків, які зараз перебувають в експлуатації, наступного року, залежно від графіка навчання. Нідерланди підтримують льотну придатність своїх літаків F-16 за рахунок регулярного технічного обслуговування.
  • Прессекретар міністерства оборони Нідерландів заявила в четвер, що уряд розгляне можливе постачання F-16 в Україну пізніше. Вона додала, що підготовка пілотів наразі є пріоритетом.

Контекст

На початку року міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив в парламенті Нідерландів, що його кабінет розгляне питання про постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ. 

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів, йдеться у повідомленні відомства.

Раніше цього місяця премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що немає табу на відправку винищувачів в Україну. 

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідним сценарієм на даний момент є те, що США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їхнє постачання з інших країн.

Для постачання американських винищувачів F-16 до України знадобиться декілька місяців, повідомив міністр ВПС США Френк Кендалл, пише CNN.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у четвер, 25 травня, що США відзначають ʼнідерландське лідерство у координації та використанні можливостей інших союзників для надання важливої допомоги Україні» після телефонної розмови з міністром оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен.

За даними міністерства оборони Нідерландів, на сьогоднішній день Нідерланди надали Україні близько €1,6 млрд у вигляді військової допомоги з початку російського вторгнення, при цьому лише доставлене обладнання становило €732 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні