Категорія
Новини
Дата

Держаудитслужба відповіла на заклики ККБ «Луч» до уряду запровадити мораторій на перевірки підприємств ОПК

Державна аудиторська служба України (ДАСУ) проводить ревізію в ДП ККБ «Луч» за зверненням правоохоронних органів. Про це повідомила голова ДАСУ Алла Басалаєва, коментуючи заяву держпідприємства про «постійні перевірки». За її словами, дії аудиторів жодним чином не призведуть до зупинки виробництва критичних видів озброєння.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Попередня ревізія підприємства востаннє проводилась 10 років тому, наголосила очільниця ДАСУ.
  • Басалаєва нагадала, що КБ «Луч» є виконавцем окремої ракетної та протиракетної програми, що окремо фінансується урядом. Тому висновки, зроблені Держаудитслужбою в межах аудиту Міноборони, ніяк не впливають на наявність фінансових ресурсів КБ «Луч» як виконавця програми, наголосила вона. 
  • «Тож будь-які заяви, що дії Держаудитслужби впливають на розробку ракет, є маніпулятивними. Та й за законом ми можемо лише фіксувати можливі порушення та надавати рекомендації якомога швидше усунути виявлені недоліки», – цитує Басалаєву пресслужба ДАСУ.
  • Керівниця відомства відкинула звинувачення про начебто перешкоджання оборонним підприємствам у можливості отримувати прибутки. Вона нагадала, що Кабмін у липні прийняв зміни до постанови №1275. Цим документом компаніям, що укладають контракти з Міноборони, дозволили включати прибуток у ціну.
  • «Всі звинувачення щодо відсутності прибутку зняті. Прибуток включається до контрактів, починаючи з липня 2023 року, коли Кабінетом Міністрів було ухвалено постанову», – зазначила Басалаєва.

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

Напередодні ККБ «Луч» повторно звернулося до уряду та вищого політичного керівництва країни через дії й висновки ДАСУ. Йдеться про питання включення прибутку до складу ціни на продукцію. ДП заявило, що постійні перевірки негативно впливають на роботу підприємств ОПК, і просить уряд запровадити мораторій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні