Категорія
Новини
Дата

Деблокада портів. Продукція комбінатів «Метінвесту» та АМКР прямує до покупців

У серпні три кораблі з продукцією українських металургів уперше від початку великої війни вийшли із заблокованих Росією українських портів, повідомила пресслужба групи «Метінвест». Це крок для відновлення морського експорту всіх українських товарів, йдеться у пресрелізі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З портів Одеси та «Південний» вийшли судна Primus, Anna Tereza та Ocean Courtesy, які було заблоковано в українських портах із 24 лютого 2022 року. Ці судна стали, відповідно, другим, третім та четвертим кораблями, яким вдалося вийти з українських портів після припинення дії «зернової угоди».
  • На борту деблокованих суден – продукція українських металургів та гірників, яку виготовили ще до початку великої війни: понад 76 000 т металопрокату виробництва комбінатів «Азовсталь», «Запоріжсталь», «Каметсталь» та «АрселорМіттал Кривий Ріг», а також 172 000 т залізорудного концентрату, виробленого на ГЗК групи «Метінвест». 
  • Український метал та залізорудний концентрат прямують до закордонних покупців, які оплатили продукцію ще до початку російської агресії, зазначили в «Метінвесті».
  • «Прорив морської блокади кораблями з українською сталлю – це історична мить, перший крок до повного розблокування морського експорту для всієї номенклатури української продукції: добрив, металу, руди, продовольства, труб, обладнання тощо. А значить, і до прискореного відновлення економіки України», – прокоментував подію керівник проєктного офісу гендиректора групи «Метінвест» Олександр Водовіз.

Контекст

Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6, тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). 

Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликала РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

Коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» на момент повномасштабного вторгнення РФ.

Таким чином з 15 серпня тимчасовим коридором скористалося вже чотири судна. Першими цей шлях пройшов контейнеровоз Joseph Schulte 16 серпня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні